Забележителна е активността на финансовия министър Владислав Горанов покрай хакерската

...
Забележителна е активността на финансовия министър Владислав Горанов покрай хакерската
Коментари Харесай

Може ли хакерът Путин да прикрие позора на НАП и Горанов?

Забележителна е интензивността на финансовия министър Владислав Горанов около хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. През целия си престой в политиката и властта той не е приказвал толкоз, що се касае за ден и половина откакто данъчната организация бе сюрпризирана по бели гащи. Горанов докара от девет кладенци вода, с цел да потвърждава, че проникването в сървърите е „ нещо, което се случва на всички места “, а Национална агенция за приходите е цел, тъй като била най-работещата конструкция в страната.
Когато един министър, към който витаят подозрения за обвързаности и зависимости от политико-мафиотски кръгове се държи по този начин, значи нещо значимо би трябвало да остане прикрито от жителите. Нещо доста значимо, което дискредитира самия него. Случаят е тъкмо подобен, а погледът на Горанов излъчва боязън.

За броени часове хакерското нахлуване мина през няколко версии. Първа бе „ съветска връзка “ – изпитан, само че към този момент изхабен метод за отклонение на вниманието и замазване на виновност. Путинова Русия може да е сторила доста неща, които нямат общо с демокрацията и правото, само че надали ще се занимава с нашите данъчни в жанр „ Петка и Чапаев в библиотеката “… Ако бяха те, следите щяха да водят в друга посока. С тази неприятно скроена история ни будалкат вътрешният министър Маринов и министър председателят Борисов. Дали си имат вяра? Дали някой им има вяра?

Другата версия – тази на Горанов – е сюжет с присъединяване на вътрешен човек. Плюс упорито омаловажаване на абсурда и последствията. И тази история е лишена от въображение и разсъдък, само че би трябвало да обслужи нечии ползи. Не публичните.

Двама-трима експерти с натъртено око и истър разум обаче видяха, че източената информация е била събирана в обособени файлове и структурирана по необикновен, даже подозрителен метод. Определени чиновници на Национална агенция за приходите са събирали данни за съдии, прокурори, предприемачи, публицисти, чужденци и прочие, както и за техни близки, родственици, сътрудници. На доста от тях не е осъществявана данъчна инспекция, само че въпреки всичко инфото е събрано и акуратно подредено. Защо е колекционирана тази информация? И кой е разпоредил да се направи това?

Мафията – кой различен. Несъществуващата, съгласно вътрешния министър, мафия е заповядала да се събират данни за „ оперативно забавни “ хора и компании. С тази информация мнозина евентуално са били изнудвани или заплашвани. Така прави мафията, пръкнала се по облик и сходство на постсъветската. Което е съветска връзка, само че по-различна.

Властта ще отхвърли, несъмнено. Но ще й се наложи да изясни, за какво в Национална агенция за приходите са осъществявани несвойствени дейности, с детайли на закононарушение. Защо? Това е въпросът, от който Горанов бяга като демон от тамян. И тъй като знае по-добре от всеки различен, какво се е случвало и продължава да се случва в Национална агенция за приходите, ни пробутва дъвки с изминал период на валидност. Една от тях е по какъв начин някой юноша може би се пробва да потвърди на гаджето си какъв брой е добър с компютъра като хаква данъчните… Горанов или има вяра, че българите са цялостни идиоти, или се панирал до парализа на разсъдъка.

Защо Борисов обаче се хваща на въдицата с съветското червейче и на операциите на Горанов? Да не би и той да се опасява от тези, които разпореждат кого да „ обработват “ данъчните? И единствено за Национална агенция за приходите ли става дума или „ чумата “ е плъзнала на всички места, както колежката й по прасетата? Риторичен въпрос…

Все повече се постанова мнението, че офанзивата против Национална агенция за приходите евентуално е българско дело. Хвалим се с IT експертите си и може би някой от тях е решил да покаже, какво се крие в утробата на институциите. И се появи озъбеното лице на корупцията в една подчинена система. И дали е допустимо да се прави сходно нещо без глоба от горната страна? Още един риторичен въпрос, на който не чакаме отговор.

Възможно е също ударът да е дело на тези, които са разпореждали събирането на информация за рекет и шантаж. Хем предизвестяват някого, какво ще му се случи в случай че не слуша, хем остават отвън съмнение. Всяка себеуважаваща се институция би обърнала съществено внимание на тази версия.

Точно това няма да направи прокуратурата. Защото е обвързвана с този кръг или е част от него и чака отново той да дефинира новия основен прокурор. Ще се имитира известно време търсене на хакера – някъде из съветските степи и даже в спалнята на Путин – за повече престиж. Разбира се генералният обвинител на Русия Чайка ще бъде известен за маневрите, предопределени за Вашингтон, Брюксел и българските абдали. Мръсната истина ще бъде потопена в безмълвие, въпреки да знаем към този момент за нея.

Горанов е вярвал, че системата работи, както са я програмирали властниците в сянка. Някой обаче светна лампата и хлебарките се разбягаха. Министърът неслучайно предизвести няколко пъти да не се героизира хакера. Той/те, видите ли, направили неприятно дело по отношение на най-работещата и вярна на публичния интерес конструкция.

Горанов очевидно е останал на равнището от времената на Авакум Захов, когато са се издирвали похитители на рискови бацили… Доказва го и обяснението му, че в този миг трябвало да събира доходи, а не да подава оставка. Това се били разбрали с Борисов. Те се разбрали. През това време в Румъния бяха освободени министри, поради ниско публично доверие...

Тези хора - Горанов и Борисов, по този начин и не схванаха, че с изключение на да събират, би трябвало и да дават. Да дават нещо по-ралично от националните пари.

Вече е късно. Оттук насетне наличието им във властта единствено ще форсира пропадането. Тяхното и на страната, която съгласно тях, е в звезден възход…

Д-р Димитър Попкутуев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР