Забавянето на процедурата за ГКПП „Рудозем-Ксанти“ би увредило интересите не

...
Забавянето на процедурата за ГКПП „Рудозем-Ксанти“ би увредило интересите не
Коментари Харесай

Антимонополната комисия: ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е твърде важен за целия регион

Забавянето на процедурата за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “ би увредило ползите освен на възложителя и на жителите на целия Южен централен регион, само че и националните ползи, доколкото с осъществяването на публичната поръчка е обвързвано обезпечаването на естествен транспортен достъп и съгласуваност с Беломорието.
С отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “ са свързани огромни очаквания за стопански напредък в региона и целия Южен централен регион най-много в областта на туризма и търговията. Същевременно, с изключение на извънредно високия публичен интерес от срочното осъществяване на публичната поръчка, неотложността от осъществяването на нейния предмет е подбудена и от събитието, че, както показва самия възложител, - за реализацията на тази пътна връзка и граничния пункт е зает ресурсът на държавното управление на Република България и е структуриран стратегически план по програмата за трансгранично съдействие.
Това са главните причини на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с които отхвърля мярката „ прекъсване на процедурата “ за строителство на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем - Ксанти, поискана от компанията за коли и мотопеди „ Р и Д Ауто – Строй “ ЕООД на Цанко Михайлов от Дупница.
Без да е вписан в Централния указател на строителите, респ. нямащ интерес от въпросната поръчка, Михайлов подаде тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против методиката, по която ще се правят оценка офертите на участниците в нея. Поиска и прекъсване на процедурата с мотив, че то няма да повреди публични ползи, нито ползите на възложителя.
Възложител на строителството на граничния пункт, чиято стойност е 17,5 млн. лева без Данък добавена стойност, е регионалният шеф на Смолян Недялко Славов .
Според него негативните последствия за всички ползи, които могат да се увредят от прекъсването на процедурата, ще превишат изгодата от нейното налагане.
Причината за това е, че има избран краен период за осъществяване - 18 август 2019 г,. и блокирането на поръчката ще сложи в риск плана.
Според регионалния шеф едноличното сдружение няма никакъв интерес от подаване на тъжба, тъй като публичната поръчка е за строителство, а то освен не е вписано в Централния професионален указател на строителя, само че предметът на активността му няма каквито и да било допирни точки предмета на публичната поръчка.
Комисия за защита на конкуренцията е почела аргумента на регионалния шеф, че теренът на Граничен контролно-пропусквателен пункт се характеризира с планински климат, ниски температури и дълга зима, което прави невероятно строителството навън да се осъществя през интервала ноември-април.
Приела е доводите на Славов, че прекъсването на публичната поръчка ще направи невероятно строителството до месец ноември, а по-късно строителство навън ще е съвсем невероятно.
Според Комисия за защита на конкуренцията забавянето на процедурата би имало отрицателен резултат върху осъществяването на плануваните а действия, а оттова и за цялостното осъществяване на плана.
Отчитайки салдото сред ползите на страните, Комисия за защита на конкуренцията е открила, че прекъсването на процедурата би уязвило и ползите на възложителя, и ползите на необятен кръг лица, заради което е оставила без почитание настояването за налагане на краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “.
Решението на Антимонополната комисия бе оповестено през вчерашния ден и предстои на обжалване пред Върховен административен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР