Забавянето на бюджета няма да се отрази драматично върху пенсиите.

...
Забавянето на бюджета няма да се отрази драматично върху пенсиите.
Коментари Харесай

Има ли драма с пенсиите заради липсващия бюджет 2022 г., гов...

Забавянето на бюджета няма да се отрази трагично върху пенсиите. Това съобщи пред БГНЕС някогашният обществен министър Иван Нейков.

По негови думи в бюджета за тази година са планувани задоволително средства и това била механически решима задача.

Големият въпрос съгласно него е дали ще има някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел.

Относно премахването на ТЕЛК решенията Нейков съобщи, че ТЕЛК системата като цяло има потребност от дълбока и радикална смяна. По негови думи направените оферти са положителни и рационални.

" Действащата система е настроена по този начин, че нейната цел е индивидът да получи пенсия за неработоспособност. Системата ревизира в действителност какво не може индивидът. Затова голямата част от хората, които се обръщат към ТЕЛК институциите, в действителност чакат да получат опция за приходи през пенсия за неработоспособност. Във всички развити индустриални страни, в това число в развитите европейски страни, системите на оценката на работоспособността са настроени тъкмо в противоположната посока. Те от самото начало търсят отговор на въпроса " Какво може индивидът? " и въз основата на този отговор в действителност се обезпечава опция на индивида да работи ", изясни Нейков.

Министерството на финансите ще би трябвало да анулира коледната почивка на депутатите
Според него по този метод хората получават задоволство и личностна реализация, а обществото получава един пълностоен човек.

Бившият обществен министър уточни, че би трябвало да се вкара модела на така наречен ISF система на Световната здравна организация, която е настроена и към ползите на хората, тъй като усъвършенства тяхното положение, и към обществото, тъй като не изключва десетки хиляди хора от деен живот.

По отношение на предлагането за безвъзмездни детски градини той означи, че в България доста обичаме илюзиите.

По негови думи думата " гратис " е проблематична, защото няма нищо гратис.

" И сиренцето в клопката за мишки не е гратис. От тази позиция е нонсенс да се твърди, че има безвъзмездни детски градини. Ако се осъществя тази концепция, това ще значи, че от общините или републиканския бюджет ще би трябвало да се обезпечават средствата. А това са налозите на родителите, на бабите, на дядовците и на цялото общество, тъй че въобще не можем да приказваме за нещо гратис ", безапелационен бе Нейков.

Партиите споделят защо трябват пари, Политическа партия заплаща

Преговорите на Политическа партия с Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България не престават с тематиката " Финанси "
Според него по-скоро е била забавна друга концепция, споделена по време на срещата, отдадена на обществената политика, а и точно да се търсят доста по-широки благоприятни условия за поддръжка на родителите в развъждането на децата. Той акцентира, че с изключение на детските градини има и други положителни принадлежности, каквито са и родителските кооперативи, опцията да се основават институции за развиване на децата към огромните предприятия, опцията родителите да получават поддръжка за развиването на децата си в личния си дом.

Относно предлагането на Асен Василев обществени помощи да не се дават на лица, които са трудоспособни, той уточни, че и в този момент съществува такава система. Има доста случаи, при които помощта се дава посредством осъществяване на избрана публично потребна активност.

Според него в тази ситуация с концепцията минималната работна заплата да бъде % от междинната, се позволява кардинална неточност, защото се приказва не за инструмент, а за статистическа големина.

" Има принадлежности. Това са плануваните механизми в Конвенция 131 на Международната организация на труда, която ние сме утвърдили и която час по-скоро би трябвало да въведем в деяние. Ние просто сега се мотаем и не желаеме да намерим един в действителност доста професионален механизъм за минималната работна заплата. Трябва да бъдат регистрирани както обществените фактори, по този начин и икономическите фактори. Има механизми, ние просто се опитваме да ги заобиколим и да минем по лесния път ", разяснява Нейков.

Новото държавно управление ще би трябвало да употребява като основа проектобюджета на служебния кабинет
На въпрос дали би трябвало добавката от 120 лева за всички пенсионери да бъде непокътната до края на изключителната конюнктура, специалистът съобщи, че е срещу всяка мярка, която се дава на калпак. По негови думи концепцията, че няма значение какви са потребностите на индивида, е надълбоко неправилна.

Това била грешката на всички дейности в обществената сфера, които не регистрират потребностите и опциите на хората.

" За мен е неточност да се дава, без значение каква е сумата, по равно на всички. Хората имат разнообразни потребности. Хората имат и разнообразни благоприятни условия. Няма за какво да слагаме всички в еднакъв кюп. Не би трябвало да се дава по равно на всички. Трябва да се дава на този, който същински има потребност ", безапелационен бе Нейков.

Относно това дали е нужна цялостна промяна на пенсионната система, някогашният обществен министър съобщи, че българският модел е един от модерните модели. Според него моделът не е отговорен за това, че пенсиите са ниски - за това е отговорна политиката по приходите.

" При ниски заплати няма по какъв начин да има високи пенсии. Пенсията е функционалност на заплатата, която си получавал на процедура. Така че от тази позиция е преждевременно да приказваме за смяна на модела ", уточни той и добави, че е по-важно да се направи разбор за всички над 20 години години, при които е работил сегашният модел.

Запитан би трябвало ли да се усили оптималният застрахователен приход, Нейков изясни, че този въпрос е обвързван още веднъж с политиката по приходите.

Според него е безразсъдно да се търси доста нарастване на оптималният застрахователен приход в случаите, при които оптималният застрахователен приход е почти към 2 пъти междинната заплата.

" Когато обаче се надигнем пред обстановка, в която стартира да пораства междинната работна заплата, няма по какъв начин да остане свещена крава и да не може да бъде пипан оптималният застрахователен приход. Трябва да се откри връзка сред двата инструмента и най-добре би било тази връзка да бъде автоматизирана ", заключи специалистът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР