Забавени възнаграждения за 4.5 млн. лв. са изплатени на работещите

...
Забавени възнаграждения за 4.5 млн. лв. са изплатени на работещите
Коментари Харесай

4.5 млн. лв. забавени заплати са изплатени на работещи след намеса на властите

Забавени хонорари за 4.5 млн. лева са изплатени на работещите с помощта на подхванатите ограничения от Инспекцията по труда за деветте месеца на 2020 година Това инфомираха от Министерството на труда и обществената политика.

Работниците на още 71 предприятия получиха опция да потърсят компенсации от Фонда за обезпечените вземания, откакто работодателите им бяха оповестени в неплатежоспособност или бяха открити производства по неплатежоспособност вследствие на събраните от контролните органи на Агенцията неоспорими доказателства, че те са бавили хонорари за повече от два месеца на най-малко 1/3 от личния състав. Други осем работодатели изплатиха напълно дължимите хонорари, заради което делата са прекъснати.

В четири случая съдът е решил, че сдруженията имат задоволително активи да се разплатят с служащите и чиновниците си.

При проблеми със заплащането на труда наблюдението на контролната активност демонстрира, че съвсем постоянно се подава сигнал. Поради това, както и заради обстоятелството, че тези сигнали са измежду най-честите в изискванията на ковид, може да се твърди, че от контрола са обхванати съвсем всички работодатели, бавещи заплати. Освен при сигнали, инспекторите по труда поверяват при всяка инспекция за законосъобразното възнаграждение на труда, както и за декларирането му, защото предварителната защита на недекларирания труд е измежду акцентите в активността на Агенцията.

В Световния ден на достойния труд Инспекцията по труда припомня, че е единствената институция, която има пълномощия да постанова използването на трудовото законодателство, както и че достойните условия на труд се подсигуряват в най-пълна степен от работата на ярко.

Инспекторите по труда са разполагаем на работещите постоянно, когато техните трудови права бъдат нарушени. През годините те са оказвали подпомагане и отвън своите отговорности. Помагали са за връзката сред работещи и работодатели, когато това е допустимо. През т.г. чиновници на Инспекцията по труда спомагаха на част от личния състав „ Ремотекс М “ да приключи трудовите си правни отношения с работодателя, с цел да се възползва от осигурителните си права, откакто преди този момент работещите в предприятието получиха право на компенсации от Фонда за обезпечените вземания с помощта на решеното дело, заведено от Агенцията.

Бивши служащи в шивашки завод в Сандански и в завод за произвеждане на саи за обувки в Дупница също съумяха да се възползват от осигурителните си права, откакто с дейното подпомагане на контролните органи на Инспекцията договорите им бяха прекъснати законосъобразно.

ИА ГИТ моли към наетите да подават сигнали, до момента в който към момента са в трудови правни отношения с работодателите си, с цел да бъдат предпазени по-ефективно трудовите им права. Инспекторите по труда са разполагаем за консултиране и информиране както на работещите, по този начин и на работодателите по въпроси, свързани с използването на трудовото законодателство. В момента се тества пилотно новаторски способ за надзор – посредством въпросници за самоконтрол, създадени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейския обществен фонд. Въпросниците дават опция работодателите сами да оценят до каква степен са в цялост ползват трудовото законодателство и да отстранят несъответствието да инспекцията на място на инспекторите по труда. Това от една страна води до възстановяване изискванията на труд в предприятията, а от друга – оказва помощ на работодателите да предотвратят вероятно налагане на наказания от Инспекцията.

За деветте месеца на 2020 година инспекторите по труда са направили 27 310 бр. инспекции в 23 060 предприятия с над 1 млн. заети в тях. Близо 5000 бр. от инспекциите са по сигнали на жители, като в изискванията на рецесията от ковид най-често те са свързани със заплащането на труда. При 10 800 бр. инспекции акцентът при контрола е бил върху основаната организация за използването на противоепидемични ограничения в предприятията.

Констатираните нарушавания при инспекциите са 112 500 бр., от които обвързваните с сигурността и здравето при работа са 58 280 бр., а с реализирането на трудовите правни отношения – 53 780 бр. За всяко открито нарушаване се ползват ограничения за отстраняването му. Административнонаказателна отговорност е потърсена за 5645 бр. от откритите нарушавания. В 4400 случая актове са формирани за нарушавания, свързани с осъществяването на трудовите правни отношения – работа без трудов контракт, по заплащането на труда, които лишават обществени и осигурителни права на работещите.

Случаите на работа без трудов контракт са 1888 бр. За това нарушаване законодателят е определил, че не може да бъде маловажно, заради това се търси административнонаказателна отговорност при всеки открит случай. Освен че се постанова глоба, не по-малка от 1500 лева, работодателите, наели незаконосъобразно служащи и чиновници без трудови контракти, губят право да вземат участие в публични поръчки в идващите три години, както и право на подкрепяне по ограниченията за превъзмогване на последствията от рецесията, провокирана от ковид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР