Забавен растеж до 2,6% през 2022 г., ускорен през 2023

...
Забавен растеж до 2,6% през 2022 г., ускорен през 2023
Коментари Харесай

Прогноза: по-слаб растеж на БВП в България, тежки регионални дисбаланси 

Забавен напредък до 2,6% през 2022 година, интензивен през 2023 година - до 4,3%, и по-висока инфлация. Това предвижда Световната банка за България в новия си отчет, който бе показан през днешния ден. Данните са калкулирани след нашествието на Русия в Украйна и отразяват отрицателните последствия за стопанските системи поради нарушените вериги на доставки и ускореното увелиличение на цените на енергоносителите.

Припомняме, че януарската прогноза на СБ за България бе за напредък от 3,8%, само че войната промени съвсем всичко. Финансовото министерство у нас също ревизира упованията си, това направи и Българска народна банка. Добрата вест е, че специалистите на Световната банка чакат много по-сериозен напредък за София през 2023 година - с съвсем 1% покачване.

Разбира се, проблемите, които имаме от години към момента излизат на напред във времето. На първо място това е демографската рецесия, която продължава да отслабва конкуретността на стопанската система ни. Експертите на институцията припомнят и че страната би трябвало да се оправи с институционалните и управническите си слабостти като неоптималните обществени услуги, както и публични такива. Последните са необикновен проблем, тъй като не разрешават на частния бизнес да работи в цялостния си капацитет.

България продължава да има и исторически високо равнище на неравенства, прехвърлящи 40%. Тук изключително застъпен е сигналът за неработещата обществена система, която подкрепя нецелево и може на моменти да задълбочи бедността при избрани обществени групи.

Страната ни продължава да се движи прекомерно постепенно във връзка с доближаването със средноевропейските равнища на приходи по паритет на покупателната дарба и все още покрива едвам 55% от равнищата. Особен проблем е районният дисбаланс и развиването на стопанската система по райони.

Така да вземем за пример конвергенцията по отношение на другите страни в Европейски Съюз в района на Силистра е едвам 24%, до момента в който в София - 120% като ритъм на развиване.

Световната банка регистрира по-високата инфлация у нас от началото на годината, наблягайки, че това е общ европейски феномен. Очаква се и по-високо равнище на ценови напън през идващите месеци.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР