За здравословен и качествен сън е важно да заспивате към

...
За здравословен и качествен сън е важно да заспивате към
Коментари Харесай

Здравословният сън започва от полунощ

За здравословен и първокласен сън е значимо да заспивате към среднощ, демонстрира ново научно проучване. Според специалистите времето, в което си лягате, е също толкоз значимо, колкото и броят на часовете, отделени за сън.

Проучването демонстрира, че за организма е от голяма важност дали си почива от среднощ до 7-8 часа сутринта или от 1-2 през нощта до 9-10 часа сутринта.

Най-добрият сън е сред среднощ до 7 сутринта за възрастните хора, споделя проучването. След подобен дълъг и спокоен сън мозъкът и паметта работят по-добре, а организмът изцяло е възстановил силата си, изразходена денем.

Учените прибавят още, че с цел да се подготвите за сън, ви е нужен минимум 1 час, поради което най-хубавото време за лягане е към 23 часа.

Препоръчително е през този час да се отдадете на тихи занимания, с които да дадете знак на тялото си, че е време за сън, като четене и медитация.

 Заспиване

Нередовният и вреден сън може да ви направи по-напрегнати и раздразнителни от нормално. Освен това некачественият сън се отразява върху работата на мозъка, който не е отпочинал и мъчно се оправя със запаметяването на информация.

Липсата на първокласен сън се отразява на целия организъм. Недоспалите хора са по-застрашени от вирусни болести като простуда или грип и по-лесно развиват разнообразни инфекции.

За здравословен сън от основно значение е и да не се храните щедро на вечеря, да не консумирате алкохол, да пушите или хапвате шоколад. Установено е, че чистият въздух оказва помощ, с цел да заспите по-бързо, и е целесъобразно да извършите къса разходка, откакто хапнете.

Не бива да се храните с тежки мазни и месни храни до 4 часа преди лягане. Това значи, че вечерята ви не би трябвало да е по-късно от 19 часа.

Преди сън може да си вземете вана, а когато си лягате, може да изпиете чаша топла вода или мляко, защото те са потвърдили резултата си за по-бързия, нескончаем и здравословен сън.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР