За здраве и благоденствие във всеки дом - на всяка

...
За здраве и благоденствие във всеки дом - на всяка
Коментари Харесай

Различни Великденски козунаци

За здраве и благополучие във всеки дом - на всяка софра би трябвало да грее по един домашно подготвен козунак

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр.
● вода - 100 мл
● прясно мляко - 250 мл
● разтопено масло - 60 г
● олио - 5 с.л.
● захар - 300 г
● сол - 2 щипки
● брашно - 1 кг за козунаци
● ромова есенция

плънка


● локум
● стафиди - накиснати в коняк
● шоколад
● боровинки
● сусам - 1 пакет

Начин на подготвяне

Натрошава се маята във водата с 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно, да стане кашичка, и оставяме да шупне.

Пресява се брашното, сипваме маята, разрушени яйца, прясното мляко и захарта. Разбърква се добре, прибавяме солта, ванилията, корички от лимон, олиото и разтопеното масло, като се резервира половината за месенето.

Замесва се меко тесто и сипваме на плота с намазнени ръце месим и разтягаме, до момента в който поеме мазнината, и оставяме на топло да втаса 1 час, може и повече.

Разделя се на две елементи, от първата се оформят три фитила, сплескват се с ръце. Поставя се плънка в средата от късчета локум, шоколад и стафиди, накиснати авансово в коняк. Сплитат се на плитка и слагаме във форма за печене върху хартия.

Втората част разделих на две, от едната оформих топчета в средата с късчета локум и подредих в тавичка за еднократно печене. В средата се оформя отвор и се запълва с топче от алуминиево фолио.

Последното тесто разделяме още веднъж на две, едното топче в средата, а от второто се оформят два дълги фитила и се усукват край топчето в средата. Оставят се да втасват 30 минути на топло, до момента в който се изпълнят тавите.

Намазваме с разрушен жълтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 160 градуса към 45 минути до златисто, като след 30 минута се покриват с фолио да запазим златистия цвят. Охлаждаме и оставяме покрити с чиста забрадка до Възкресение Христово!

Светли Великденски празници!

Здраве и благополучие във всеки дом!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР