За защитниците на криптовалутите те трябва да са либертарианска утопия.

...
За защитниците на криптовалутите те трябва да са либертарианска утопия.
Коментари Харесай

Заобикалянето на санкции чрез криптовалути е по-вероятно да донесе разочарование

За бранителите на криптовалутите те би трябвало да са либертарианска химера. Тъй като токените се основават и трансферират свободно сред децентрализирани мрежи от компютри, основани в десетки страни, трансграничните транзакции могат да бъдат бързи, а на доктрина са освободени от контрола на медиатори като банки, с което да бъдат контролирани от националните държавни управления. Критиците на криптофинансирането от дълго време гледат с отрицание на тази система. За статистите това е тиранията на техноанархията.

Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите наказания на Запада против съветски банки, компании и елити, наподобява, прекатурват дебата по отношение на това на кого оказват помощ криптовалутите и на кого вредят. Политиците и регулаторите в Америка и Европа изначало се притесняваха, че хора и организации, наранени от наказания, ще употребяват виртуалните валути, с цел да избегнат рестриктивните мерки, само че към този момент се материализират малко от тези терзания. Вместо това криптоинституциите, наподобява, също са под чехъла на държавните управления. Имаше и голям скок в криптодаренията в помощ на държавното управление в Украйна.

Предполага се, че децентрализираната мрежа на криптовалутите е наднационална и нейните консуматори би трябвало да бъдат анонимни. Това го прави да наподобява като потребен инструмент за отбягване на наказания. Разбира се, има доказателства, че руснаците купуват повече криптовалута. Но това може да произтича от желанието да държите актив, който не понижава цената си. От 23 февруари до момента рублата се намали с към 25% по отношение на $, до момента в който биткойнът се увеличи. За олигарсите, които желаят да избегнат глобите обаче, крипто има три съществени минуса.
Източник: The Economist
Първото е, че инфраструктурата, която обезпечават огромните тържища, в действителност не съществува в Русия. " Ако руснаците желаеха да употребяват блокчейн инфраструктура за отбягване на наказания, те трябваше да подхващат доста друг регулаторен метод ", споделя Томика Тилеман, някогашен чиновник на президента Джо Байдън, който в този момент поучава Кейти Хаун, рисков капиталист, фокусиран върху криптосектора. " Русия дружно с редица други властнически общества е много враждебно настроена към цифровите активи. " Така способността на руснаците да обръщат обилни количества благосъстояние в криптовалута е лимитирана.
Реклама
Вторият минус е, че не е допустимо да се купуват множеството ежедневни артикули или финансови активи с криптовалута, което значи, че заобикалящият глобите би трябвало в даден миг да напусне криптосферата. " В последна сметка това, което те в действителност би трябвало да създадат, е да получат достъп до някаква форма на фиатна валута, което става все по-предизвикателно ", сподели Кристофър Рей, началник на ФБР, по време на чуването му Сената на Съединени американски щати на 10 март във връзка съветската инвазия. Това изисква взаимоотношение с криптоборса.

Въпреки че в началото някои тържища се противопоставяха на нуждата от използването на ограничения против изпирането на пари като KYC процедури (Know your customer, или такива за валиране на самоличността), доста от тях одобриха сходни ограничения, защото се трансфораха в контролирани институции. Някои са листнати обществено. Повечето имат наличие в Америка и Европа. Binance, най-голямата борса, вкара политика на KYC през 2021 година, като изисква от тези, които употребяват услугите ѝ, да се разпознават пред платформата.

Посланието от регулаторите към тържищата е единомислещо. Министерството на финансите на Съединени американски щати акцентира, че глобите му се ползват " без значение дали дадена транзакция е деноминирана в обичайната фиатна валута или виртуална ", известие, подсилено от изпълнителна заповед по отношение на цифровата валута от Джо Байдън от 9 март. Белият дом също направи изказване с водачите на други страни от Г-7 и Европейски Съюз, обещавайки " да наложи наказания на противозаконни съветски интервенции, употребяващи цифрови активи, с цел да усилят и трансферират своето благосъстояние ". Криптоиндустрията се втурна да удовлетвори тези претенции. Coinbase, друга огромна борса, замрази 25 хиляди съветски акаунта. Binance съобщи, че ще замрази активите на хора, които са били обект на наказания.

Третият проблем е, че прехвърлянето на пари в криптовалута не е толкоз частен, както се смяташе. Правителствените детективи вложиха време и сила в опитите си да свържат хипотетично анонимни портфейли с действителни хора с прочут триумф. И защото един път разпознати, блокчейн транзакциите стават обществени, е елементарно да се наблюдава историята на средствата. През декември ФБР съумя да конфискува криптоактиви на стойност 3.6 милиарда $, свързани с кражба от борса през 2016 година
Реклама
Криптото може да се окаже доста по-полезно за тези, които желаят да се движат на ярко, а не в сенките. На 26 февруари формалният украински акаунт в Twitter разгласява адреси на цифрови портфейли, посредством които приема биткойн, етер и други токени. Даренията бързо нахлуха. " Крипто в действителност оказа помощ през първите няколко дни, тъй като успяхме да покрием някои непосредствени потребности ", споделя Алекс Борняков, заместник-министър по цифровата промяна на Украйна. Оттогава токени на стойност близо 100 милиона $ бяха дарени на тези и други портфейли, основани от частни начинания.

Доставянето на пари във военните зони е извънредно мъчно. През 2008 година господин Тилеман посети Тбилиси в Грузия с господин Байдън, тогава сенатор, в разгара на съветската инвазия в страната. " Стана доста явно, че ще имаме същинско предизвикателство, обвързвано с приемането на запаси ", споделя той. Дарителите бяха принудени да изпращат палети със 100-доларови банкноти във военни зони в Ирак и Афганистан.

Преместването на пари от военни зони за пазаруване на доставки може да бъде също толкоз мъчно. В хаоса на войната ставаше все по-трудно да се заплаща в долари или евро, изключително в чужбина. " Така че имахме потребност от инструмент за бързо осъществяване на тези транзакции. И крипто беше нашият първи избор ", споделя господин Борняков. Въпреки че множеството снабдители не оперираха с криптовалута, те се съгласиха да го одобряват, споделя той. Украйна е похарчила към 30 милиона $ за неща като бронежилетки, очила за нощно виждане и медикаменти. Около една пета от това е изразходвана непосредствено в криптовалута. Войната ясно сподели, че криптосекторът има съществени приложения. Но през днешния ден той също се управлява съществено.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Строителство и парцели 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР