За законопроекта на ППДБ за ограничаване на достъпа до интернет

...
За законопроекта на ППДБ за ограничаване на достъпа до интернет
Коментари Харесай

Христо Проданов: Законът на ПП-ДБ за ограничаване на достъпа до сайтове може да се използва като медийна бухалка

За законопроекта на ППДБ за ограничение на достъпа до интернет уеб сайтове и адреси, каква е неговата цел и работа ли на една държавна комисия като КРС да следи за медийното наличие в интернет и да го квалифицира като подправена вест, кой ще се възползва от измененията Tribune.bg беседва с народния представител от Българска социалистическа партия Христо Проданов.

Г-н Проданов, депутати от ППДБ оферират да се лимитира достъпа до интернет уеб сайтове с промени в Закона за известията, като се регламентират нови функционалности на Комисията за контролиране на съобщенията/КРС/, по какъв начин гледате на това от Българска социалистическа партия?

Вижте, има някаква логичност в това, което оферират. Но се притеснявам, че като всяко едно положително желание, което е въведено, след това се опорочава.

Какво имате поради, дайте образец?

По този метод ще развържем ръцете на ръководещите към този миг, които и да са те, да мерят с двоен критерий и да не разрешават медии, които не са им комфортни на тях, а против всички останали надлежно да не се подхващат дейности.

Говорите за цензура, а се тиражира оправданието, че подправените вести са цел на законопроекта?

Безспорно, че в обществените мрежи и като цяло в медийното пространство се тиражират доста лъжи. Знаете, че има медии, в които е задоволително да си платиш 1000-2000лв., с цел да очерниш някой, което е неприемливо. В същото време Ви споделям, че има и друга заплаха, която ние съзираме, че може да се случи. Поради тази причина ние сме разколебани и може би ще се въздържим. Не че поддържаме това разпространяване на подправени вести и „ мръсотия “, която се излива в медиите, а поради заплахата да се закриват малките екрани, да вземем за пример, които демонстрират другата позиция в интернационален проект, имам поради войната Русия -Украйна. Някой може да си намерения, че направеното е неистина или да го е определил като такава. Така ръководещите могат да закриват и уеб сайтове.

Работа ли е на една държавна комисия КРС, която преди време раздаваше честоти на радиа и малките екрани, да прави това, т.е. да й вменяваме в този момент нова функционалност, за която тя не е подготвена?

Това, което ще се случи, в случай че се одобри това нещо, а аз не мисля, че ще се одобри, само че в случай че се одобри, този законопроект може да се употребява като бухалка против неуместни медии, а не против тези, които популяризират лъжи и подправени вести. Един закон би трябвало да се гледа от всички страни, с цел да не се получи - вместо да изпишем вежди, да извадим очите на хората.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР