За законодателни промени, намаляване на общинската администрация, увеличаване на общинските

...
За законодателни промени, намаляване на общинската администрация, увеличаване на общинските
Коментари Харесай

НПО поиска общините и кметствата да се отчитат по закон преди избори

За законодателни промени, понижаване на общинската администрация, увеличение на общинските съветници в София и цялостна отчетност от локалните управляващи, преди приключване на мандата им, упорстват от самодейността „ Граждани за София “. Това ще изискат с отворено писмо до президента и всички претенденти за кмет на София от неправителствената организация, разгласи по време на конференция в Българска телеграфна агенция представителят ѝ арх. Димитър Димитров.
Той е безапелационен, че преди да насрочи локални избори, президентът би следвало да изиска Народното събрание да задължи с промени в Закона за локално самоуправление 3 месеца преди приключването на мандата на съответната кметска или общинска администрация да даде цялостен доклад . Според Димитров е реалистично желаните законодателни промени да станат факт преди локалния избор.
„ Половината от бюджета на Столична община е делегиран - текат страхотни пари, втората част която е от локалните налози не направляваме и не знаем какво се случва. Столична община е с 30% от бюджета си отговорности, възлизащи на към 450 милиона лв.. Това е злополука. Тези неща би трябвало да са ясни на претендентите, които желаят да станат кметове “, изясни Димитров. По негови калкулации годишно Столична община има разполагаем повече от 800 милиона лв. от налози и такси, само че от най-малко 10 години софиянци нямат информация какво прави общината с парите им.
" София загуби това, с което разполагаше и можеше да се заменя, тъй като ръководството на общината с изключение на, че правеше всички общински мери и други парцели частно-общински, ги апортира към неслучайната общинска компания „ Софийски парцели “ и сега всички общински компании, търговски сдружения с общинско присъединяване, са на загуба ", сигнализира архитектът и акцентира, че това не е тъй като политиката на общината била обществена.
Водата
Като образец за неприятното ръководство Димитров уточни обстановката с водата и посочи излязлата неотдавна информация, че „ Софийска вода “ внася скъпа и рискова течност за филтриране на водата.
„ Всъщност тази година изтичат 20-те години от 25-годишната концесия и какво се случва – на днешна дата софиянци, гостите на града, компаниите, заплащат посредством фактуриране на „ Софийска вода “ повече от 300 милиона кубика питейна по 2.50 лв., т.е. над 700 милиона лв. и още 250 милиона лв. за обработка на канална вода. Сумата нараства на 1 милиард и 250 милиона лв. “, уточни Димитров и означи, че в същото време жителите на София са останали в съсобственост с този концесионер с 29.9%. „ В борда са общински съветници и годишно София като град се лишава от 1 милиард и 200 милиона лв., които отлитат на Запад във френските компании “, добави той. По думите му цялостна неистина е, че загубите на вода били огромни. „ Ако загубите са 50 и над 50%, София би трябвало да е залята с вода, а тя е най-безводният град “, посочи още Димитров. „ През моста на Курило към Дунав годишно изтичат милиард и половина кубика вода, а София няма и 15 квадрата нова водна повърхност “, акцентира архитектът.
По думите му по този начин е с водата, по този начин е с другата благосъстоятелност, която е имала общината. В предходни времена София имала 125 хиляди общински жилища и разполагала с 10% от фондовете на България, оценени на 22 милиарда $, уточни архитектът и пресметна, че сега собствеността на столична е община 2.5%. „ Днес никой не желае да направи доклад за изтеклия мандат, а единствено се приказва какви фондове и пари ще дойдат по стратегиите “, възрази още Димитров.
Задръстеният град
Арх. Димитров сигнализира, че метрото стартира да губи известност и вози все по-малко хора, макар че е най-големият инфраструктурен обект в България. „ Общинската компания " Метрополитен ", която проектира, построява и експлоатира, което е „ неповторимо за света животно “, е четвърта година на загуба. Повече от 150 милиона лв. влизат единствено от билети в тази компания “, посочи Димитров и изрази неразбиране къде отиват парите. Изследванията демонстрират отлив от прилагане на градски превоз, усилване на използването на персонални коли, което води до ненормални тапи и претоварване, акцентира Димитров. „ Не инцидентно хората споделят, че градът е задръстен, тъй като се ръководи по задръстен метод от задръстени хора, непрофесионалисти “, разяснява той и обърна внимание, че това рефлектира върху бъдещето.
Нормативната база
Актуализация на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация съгласно Димитров е първото нещо, което би трябвало българският президент да изиска. Почти цяла страница заема изреждането на правените в този закон промени от 1991 година до януари 2018 година, сподели Димитров. По думите му „ с тези „ n “ на брой помени и допълнения единствено са станали ненаказуеми съвсем всички решения на общинските препоръки и съветници, без значение, че всичките поставят клетва да работят в полза на жителите “.
Почти нито едно огромно решение не е в полза на жителите, безапелационен е архитектът. Като индикативен образец той уточни Витоша, която по думите му е цялостна развалина. Ползва се от три територии – 40% от София, от Перник и от Самоков, само че Витоша, която е емблемата и лицето на София, е бяло леке в Закона за устройство и застрояване на столична община – написа: естествен парк, който има проект за ръководство, само че в 2014 година е изминал предходният проект за ръководство, няма нов и с една стотинка нищо не е направено, с цел да отговори Витоша на това, което хората биха желали. Даже не се откупиха лифтовете, които бяха продадени на безценица тъкмо от общинските препоръки “.
Срещу статуквото
Ще минат изборите и нищо няма да се промени, тъй като маниерът, методът, по който се ръководи градската територия е закодиран, в случай че не се промени закона, уверен е Димитров. " Общинският съвет е на никое място. В Закона за локално самоуправление не написа, че той е по партийни квоти ", посочи той и напомни наредбите за отговорностите на кмета, също отравен от него въпрос към столичния кмет фандъкова ден откакто бе станала зам-председеател на ГЕРБ - дали ще направи Граждани за европейско развиване на София. 
" Политиката на досегашните общински препоръки е била деструктивна. Те са развъдник на милионери, само че не и на визионери. Всичко, което е можело да работи и да се употребява в обществен интерес, както е визирано в клетвата, се употребява персонално в персонален ", безапелационен е Димитров.
" Да е излязла истина за Софийски парцели, които имаха правото всяка година до 5% от фондовете без решение на общинския съвет да продават, да заменят и търгуват… и ето - 20 години и нищо съвсем не е останало от софийски парцели ", уточни още той.
В момента в бюджета на общината липсва перо „ превоз “, само че има 90 милиона лв. дотиране на градска подвижност, изтъкна  архитектът. " Повече от 20 години даваме пари в нечии джобове за това, че се употребява благоустроената среда – улиците за паркиране, други зони като площади… Да е направено нещо 20 години с по най-малко 50 милиона?... ", изрази неразбиране той.
Хората не инцидентно се питат - „ какво остана от синята концепция за нас - жителите “, означи още Димитров и побърза да отговори: „ Всъщност какво остана – синьозелената зона, а за тези, които я вкараха – синьозелените банкноти “.
„ Това е закононарушение, което с всички вероятни средства настоящето кметско управление прикрива “, безапелационен е архитектът. Той уточни, че годишно повече от 600 милиона пътувания правят жители и посетители на София и даже да не считаме 60-те стотинки нарастване на билета, а да го считаме по 1 лев, приходите от билети са 600 милиона лв., а транспортните компании са на дълбока загуба.
„ Целта на ръководството на този град е той дефинитивно да бъде унищожен – във връзка с среда за живеене. Задръстени, презастроени булеварди на кръпки, фасади на кръпки и единственото сполучливо попадение на актуалното кметско управление и общинския съвет е че направиха почетен жител на София Васко кръпката, само че не вникнаха, че неговите кръпки са направени ловко, с нюанс, а не както това в София – кръпки по фасадите, кръпки по терените….
Промяната
Затова Законът за локалното самоуправление би трябвало да претърпи смяна в първата му час, касаеща общинските препоръки, безапелационен е Димитров. Броят на общинските съветници би трябвало да бъде изменен. Според сегашните разпореждания за столична община се плануват 61 съветници, което съгласно Димитров значи никакво посланичество. Кметовете и президентът са единствените, които избираме мажоритарно, акцентира още той и настоя броят на общинските съветници да бъде повишен на най-малко 150.
" Местното самоуправление е политизирано. Това е нещото което президентът би трябвало да извади ", уверен е Димитров.
Най-сериозният проблем в ръководството на София е нейното политизиране и допускането на кмета на София да участва на всички постоянни съвещания на Министерски съвет на втория ред – да седи като забравена остаряла чанта. Досега кметът на София не е отстоял нито един въпрос, който касае обществените ползи на жителите, безапелационен е Димитров. Като образец той уточни решението със единодушието на кмета на София – че теренът на стадион „ Българска войска “ в Борисова градина се трансформира от обществена държавна в частна държавна благосъстоятелност. " Това се случва и ние - жителите освен че не знаем кой в действителност цивилен интерес отстоява това управление ", разяснява той.
Димитров счита, че общинските съветници за София би следвало да са най-малко 150 – на 10 хиляди жители по един представител. Това значи перото на бюджета за администрация да намалее. Бюджетът за поддръжка на администрацията е към този момент над 124 милиона лв.. По-добре е да се бяха нараснали общинските съветници и да се понижат непотребните администрации с уедряване на регионите - не да генерираме администрация, а да сътворяваме среда за живеене, изясни архитектът. Според него София би трябвало да бъде обособена не на 24, а на 5 региона и администрацията да става по-ефективна. Той е безапелационен, че общинските съветници би трябвало по рационално, а не по партийни квоти да съставляват жителите и че би трябвало да носят отговорност.
" На последната сесия на този общински съвет, преди да се появи новият след изборите, има една точка – всички решения, взети през мандата, са верни и нито един общински консултант не може да бъде заловен от т.нар " национална прокуратура ", уточни още Димитров и добови, че всички кметове, тъй като извършват решения на общинските препоръки, нямат виновност. 
Ако не се промени закона и най-красивите и обещаващи кметове и общински съветници няма да могат да трансформират статуквото, а това е главната фантазия за българските жители, предизвести Димитров. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР