За закона за социалните услуги, който беше отложен с 6

...
За закона за социалните услуги, който беше отложен с 6
Коментари Харесай

Социалният министър: Много от протестиращите за социалния закон имат геополитическа цел

За закона за обществените услуги, който беше отсрочен с 6 месеца, има предложение да се сформира работна група, с цел да се предложат нови текстове. Това сподели общественият министър Деница Сачева, която акцентира, че има доста оферти по закона, само че те всеобщо са за тематики, които излизат отвън закона – особено фамилно право, права на децата и така нататък
По въпрос с отнемането на деца, пред Българска национална телевизия Сачева съобщи: " Ако нещо не съществува, няма да се случва ". Тя сподели, че всеки, който се опасява, може да пристигна на профилираните полемики по места. И акцентира, че единствено през предходната година обществените са съумели да създадат по този начин, че 1700 деца да останат в фамилиите си – другояче е щяло да ги изоставен.
" Не може да не си зададем този въпрос – за какво едни и същи хора стачкуват за доста тематики. Очевидно за доста хора идеята е друга – геополитическа. Дали пътят на България би трябвало да е към Европа или някакъв различен ", разяснява Сачева. Тя сподели, че в България обществената система прави всичко допустимо да остави децата в фамилиите им при проблематични случаи и даже да се стигне до приемно семейство, контактът с биологичните родители не се стопира, каквато процедура има в други обществени системи.
Хората, които стачкуват, в никакъв случай не разясняват случаи на бити деца, на насилвани, на умряли – във Фейсбук групите, които се занимават със Закона за обществените услуги, не се позволяват отзиви за това, твърди общественият министър. " Не можем да се борим с измислени истории – явно някой има интерес да плаши хората ", сигурна е Сачева.
Що се отнася до Закона за персоналната помощ, министърът се оплака, че с отлагането на Закона за обществените услуги в този момент няма нормативна база, на чиято основа да се създаде стандарт за персонален помощник. Сачева обърна внимание на изказванията, че имало дискриминация сред разнообразни обществени групи, като сподели, че желае да изчака оценката на влияние. " Не можем да кажем, че майките на деца с увреждания са повече нуждаещи от възрастните хора ", изясни Сачева, съгласно която законодателството, стартирано от Мая Манолова, е признато преждевременно. Тя изиска да има баланс и посочи: " Длъжна съм да слушам гласовете и на тези, които мълчат ", като видя през вчерашния ден митинг на 20 души против нея, до момента в който има над 650 000 хора с увреждания в България.
Сачева се оплака от неналичието на приюти и липса на фрагменти за обществените домове, където работят всеобщо хора на възраст над 65 години. Тя сподели, че може да се подвигат заплатите и благодарение на околните на хората, които влизат в такива домове – т.е. да се заплаща.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР