За задачите на специалната операция на Русия и ролята на

...
За задачите на специалната операция на Русия и ролята на
Коментари Харесай

Патрушев: Западът създаде империя на лъжата, предполагаща унищожение на Русия

За дилемите на специфичната интервенция на Русия и ролята на Съединени американски щати в поддръжката на неонацистите в за „ Российская газета “ споделя секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев. Също и за близкото бъдеще на Европа, съветския златновалутен запас и глобите. Както и за измененията, които чакат Русия в най-близко бъдеще.

- Николай Платонович, през днешния ден като че ли изразът „ втора студена война “ към този момент не наподобява пресилен. Американците без терзание декларират, че са спечелили противоборството с Съюз на съветските социалистически републики и в този момент също ще удържат победа. Как оценявате тези възгледи?

- В устрема си да резервира своята надмощие Вашингтон постанова трагически сюжети на международните рецесии както в предходните години, по този начин и в този момент, съпротивлявайки се на крушението на еднополюсния свят. Съединени американски щати вършат всичко допустимо останлите центрове на многополярния свят да не смеят дори да вдигнат глава, а нашата страна освен посмя, само че и съобщи на висок глас, че няма да играе по наложените правила. Опитаха се да принудят Русия да се откаже от суверенитета, самосъзнанието, културата и самостоятелната си външна и вътрешна политика. Ние нямаме право да се съгласим с подобен метод.

В опита си да подчинят Русия американците, употребявайки подставената си власт в Киев, взеха решение да основат противовес на нашата страна, като цинично избраха Украйна за тази цел, пробвайки се да разделят обединен всъщност народ. Без да е в положение да откри някакво положително съображение за привличането на украинците на своя страна, Вашингтон в продължение на доста време преди държавния прелом от 2014 година внушаваше на украинците изключителността на тяхната нация и ненавистта към всичко съветско. Но историята ни учи на това, че ненавистта в никакъв случай не може да бъде благонадежден фактор за национално единение. Ако през днешния ден народите, живеещи в Украйна, са обединени от нещо, това е единствено страхът от зверствата на националистическите батальони. Затова цел на политиката на Запада и подопечния му киевски режим може да бъде единствено разпада на Украйна на няколко страни.

- В случая Европа, както Вие предупреждавахте още преди година, се сблъска с небивала рецесия, провокирана от потока украински бежанци. Как това може да повлияе на вътрешната обстановка в самите европейски страни?

- Европа я чака дълбока икономическа и политическа рецесия. Ръстът на инфлацията и рухването на стандарта на живот към този момент визира портфейла и настроението на европейците. Освен това огромната миграция добавя старите страхове за сигурността като незаконно разпространяване на опиати, интернационална престъпност, нови проблеми. Почти пет милиона украински емигранти към този момент са в Европа. В най-близко време броят им ще се усили до 10 милиона. Мнозинството от идващите на Запад украинци считат, че европейците са длъжни да ги устоят и обезпечават, а когато ги накарат да работят, стартират да стачкуват.

Избягалото от Украйна престъпно общетво ще се постарае да заеме преференциални ниши, да постави под контрола си локалните незаконни групировки, което без подозрение ще бъде съпроводено от усложняване на криминогенната конюнктура в Европа. Нов „ живот “ ще получи и търговията с деца сираци – публикуван бизнес с деца, изведени от Украйна за нелегално осиновяване в Европа. Западът към този момент се сблъска с оживлението на сенчестия пазар на човешки органи измежду обществено уязвимите пластове на украинското население, които се подлагат на секрети интервенции за трансплантация на органи на европейски пациенти.

Мигрантският поток от Украйна стартира доста преди 2022 година, а в този момент подсети на Европа от дълго време забравени заболявания. Едва една десета от украинските бежанци са имунизирани срещу ковид, вирусен хепатит, туберкулоза, рубеола и морбили. Това се дължи на обстоятелството, че в някогашната процъфтяваща република на Съветския съюз системата на санитарно-хигиенният надзор и на първичното звено на опазване на здравето е на практика изцяло разрушена.

- Но това е единствено върхът на айсберга?

- Прави сте. Това е единствено началото. На фона на анти-руските наказания светът последователно се потапя в невиждана продоволствена рецесия. По виновност на Запада десетки милиони хора в Африка и Близкия Изток ще се окажат на границата пред гладна гибел. За да оцелеят, те ще се насочат към Европа. Не съм сигурен, че Европа ще преживее тази рецесия. Политическите институции, наднационалните обединявания, стопанската система, културата, традициите могат да отидат в предишното. Европа ще си хапе пръстите, а Америка ще се избави от основния си геополитически боязън – политически и стопански съюз сред Русия и Европа.

- Съединени американски щати и съдружниците им не виждат неонацистите и откритата фашистка идеология в Украйна, обсипвайки я с най-модерни оръжия. Не е ли време да признаем за последователи на фашизма всички вражески страни, с произлизащите от това последици?

- Европа към този момент се сблъсква с активизирането на публично неразрешени проявления на фашизма и неонацизма, защото под боязън от неизбежно престъпно гонене дружно с мигрантите от Украйна излизат и отгледани от бандеровците нарушители с неонацистки възгледи. Това ще докара до възобновление на нацистките хрумвания в Европа и до прояви, които до наскоро се смятаха за невъзможни. Не е изключен и растеж на ултрадесните настройки, подгрявани от десетки хиляди подготвени и имащи военен опит украински радикали, които към този момент откриха общ език с европейските фенове на Хитлер.

- Историята се развива по серпантина. Западът надали не до септември 1939 година отхвърляше заплахата на нацисткия режим. През 1938 година списание Тайм избра Хитлер за човек на годината.

- През 1930-те години Западът освен не отхвърляше, само че и интензивно съдействаше за установяването и повишаването на силата на фашизма в Германия. Особено се отличи крупният бизнес. Веднага след войната историците сътвориха мита за немските индустриалци, които имат максимален дан в основаването на военната стопанска система на Хитлер. Някои американски компании са сътрудничили с нацистите до 1943 година, т.е. до самия повратен миг във войната.

- Има дори версия, че газът " Циклон Б ", с който нацистите са убивали в лагерите, е бил основан по западна технология.

- Прочете за това, по какъв начин нацистите са организирали целия развой. Всички знаят да вземем за пример компанията IBM. Именно с техните изчислителни машини нацистите са правели сметките си и са възнамерявали процеса на заличаване в концлагерите. Генералният шеф на компанията Уотсън получава медал от Хитлер. И това е единствено един от многото образци. Сега историята се повтаря. Западът и в този момент оказва най-активна поддръжка на украинските неонацисти, продължавайки да доставя Украйна с оръжия.

Американският и европейският воено-промишлен комплекс ликвуат, тъй като с помощта на рецесията в Украйна те са засипани с поръчки. Не е учудващо, че за разлика от Русия, заинтригувана от най-скорошно довеждане докрай на специфичната военна интервенция и минимизиране на загубите от двете страни, Западът е надъхан към нейното стягане, в случай че би трябвало и до последния украинец. По някаква причина и до този миг хората по света си мислят, че милитаристите и агресорите наложително са облечени в мундири. Не би трябвало да се заблуждаваме от англосаксонската достолепност. Никакъв костюм в райе не може да прикрие ненавистта, злобата и безчовечието.

- Много наши международни съперници декларират, че не схващат или не признават задачите на специфичната военна интервенция и считат, че те са измислени.

- Специалната военна интервенция има съответни цели, от чието реализиране зависи освен благополучието, само че и животът на милиони хора, спасяването на популацията на ЛНР и ДНР от геноцид, който към този момент 8 години правят украинските неонацисти. Навремето хитлеристикият фашизъм мечтаеше да унищожи цялото съветско население, а през днешния ден неговите наследници кощунствено се пробват да създадат това с ръцете на славяни. Русия няма да разреши това да се случи. Говорейки за денацификация, нашата цел е да разгромим плацдарма на неонацизма, основан по нашите граници с напъните на Запада. Необходимостта от демилитаризация е наложена от обстоятелството, че наситената с оръжия Украйна предствлява опасност за Русия, в това число и заради създаването и приемането на нуклеарно, химическо и биологично оръжие.

- Вие допускате, че Съединени американски щати фактически могат да режисират сходни провокации в Украйна?

- Вие говорите за страна, чийто хайлайф не е кадърен да цени непознатия живот. Американците са привикнали да вървят по обгорена земя. Започвайки още от Втората международна война, те изтриваха цели градове от лицето на земята с бомби, в това число нуклеарни. Заливаха виетнасмките джунгли с отрова, бомбардираха сърбите с радиоактивни муниции, подпалваха живи иракчани с бял фосфор, помагаха на терористи да тровят сирийците с хлор. Не мисля, че животът на украинците вълнува Съединените щати, нееднократно потвърдили своята нападателна античовешка същина. Както демонстрира историята, НАТО също по този начин в никакъв случай не е бил защитителен съюз, а единствено настъпателен.

- За какво му е на американския хайлайф всичко това?

- Америка от дълго време е разделила целия свят на васали и врагове. В Съединени американски щати от най-ранна детска възраст се набива в главите на хората, че Америка е блестящият град на хълма, а цялото останало човечество е единствено полигон за опити и ресурсен придатък. Преди четиристотин години идващите от Англия преселници са грабили и убивали индианците, тъй като ги считали за нецивилизовани диваци. Сега всичко това е сменено с демократизаторска и правочовешка изразителност и не престават своето пиратство в международен мащаб. Американският хайлайф помни по какъв начин Съединени американски щати съумя да стане свръхдържава след двете международни войни, а в този момент не желаят да се примирят с мъката на американската световна империя.

- Според Вас крушението на американоцентричния свят действителност ли е?

- Това е действителност, в която би трябвало да се живее и да се схване оптимална линия на държание. В тази връзка Русия пое пътя на пълноценна отбрана на своя суверенитет, твърдо отстояване на националните си ползи, културната и духовната самородност, обичайните полезности и историческата памет.

Нашите духовно-нравствени полезности ни разрешават да останем правилни на себе си, да бъдем почтени пред нашите предшественици, да съхраним личностите си, обществото и страната. Европейците, да вземем за пример, направиха различен избор. Приеха по този начин наречените демократични полезности, въпреки че в действителност това е неолиберализъм. Той пропагандира приоритет на частното над публичното, индивидуализъм, гнетящ любовта към отечеството, последователно отмиране на страната. Сега към този момент е явно, че с сходна теория за Европа и за европейската цивилизация няма бъдеще. Очевидно те още веднъж ще повтарят ненаучените уроци.

- Кои по-точно?

- Те не са малко. Не забравяйте, че всички исторически разтърсвания стартират с разпространението на известни, само че деструктивни хрумвания. Спомнете си френската гражданска война. От нейните превратно изтълкувани лозунги породи тиранията на Наполеон, който потопи в кръв половин Европа, само че счупи зъбите си в Русия.

Какво направи нашата страна? Разкъса Франция? Подпали Париж? Не, император Александър I възвърне френската държавност, а в 1815 година стана основател за основаването на Свещения съюз на Европа. Съюзът имаше за цел уважението на териториалната целокупност на страните, пресичането на националистическите придвижвания и обезпечи на Европа четиресет години спокойно битие.

След 100 и няколко години се появи идеологията на нацизма. Съветският съюз направи всичко за нейното заличаване, само че по едно и също време стана основател на независима немска страна. Сталин настоя за това на Ялтенската конференция. Съюз на съветските социалистически републики първи поддържа и обединяването на Германия в 1980-те години. Нашата страна исторически е играла специфична роля за образуването освен на геополитическия, само че и на нравствения климат в света.

- Вие описахте нагледно англо-американския жанр на другарство със света като пиратство. Сега Западът организира по отношение на Русия един подобен пиратски набег. И в тази връзка поражда въпросът до каква степен беше целесъобразно решението да се пазят златновалутните запаси в чужбина?

- Това решение се оказа безпричинно от позиция на финансовата сигурност на страната. Друг е въпросът, че по този метод Западът удря освен по Русия, само че и по себе си. Съществуващата международна финансова система се основава извънредно на доверие, включително и към Съединени американски щати като емитент на международната аварийна валута. Преди половин век към момента присъстваше факторът злато, само че в 1971 година Щатите го отвързаха от своите котировки, което даде опция да се реализират парични излъчвания съвсем безотговорно.

Опитвайки се да поддържат стопанската система си в изискванията на непрекъснато предкризисно положение, Съединени американски щати интензивно помпат своите банки, бизнес и население с пари, обезпечени с държавни отговорности. Резултатът бяха високите темпове на инфлация в Америка и в Европа. Външният дълг на Съединени американски щати надвиши 30 трилиона $. Но по някаква причина американците разискват вероятният банкрут на Русия. Време е те самите да разгласят банкрут. За превъзмогване на отрицателните последици и за ново обогатяване, Съединени американски щати собственоръчно основават световна рецесия. Тоест желаят да решат своите проблеми за сметка на страните от останалия свят и преди всичко Европа.

- Европейците това не ги смущава, мисля?

- Нещо повече, те радостно крачат към пропастта, изкопана за тях от Съединени американски щати. В този смисъл от времената на Студената война много неща са се трансформирали. Тогава европейците се съпротивляваха на Вашингтон по-уверено. Вероятно тъй като остарялото потомство политици-реалисти още не беше отишло в предишното. По това време стената беше в Берлин, а при днешния европейски хайлайф стената е в техните глави.

В 1980-те години, в желанието си да отслабят стопанската система на Съюз на съветските социалистически републики, Щатите се пробваха да забранят на европейски компании да купуват въглеводород от Москва. Тогава Европа не потегли след Вашингтон. Съединени американски щати не разрешиха на своите компании да продават на Съюз на съветските социалистически републики технологии за офшорно сондиране, вследствие на което пострадаха десетки американски и японски компании. Вашингтон употребява дезинформация, с цел да забави руското сторителство на газопровод за Европа. Това припомня ли ни нещо?

- Какво би трябвало да създадем, с цел да осигурим суверенитета на рублата?

- За суверенитета на която и да е национална финансова система нейните платежни средства би трябвало да имат вътрешна полезност и ценова резистентност, да не се привързват към $. Сега специалистите изследват оферти от научната общественост - план за основаване на двуконтурна валутно-финансова система. По-конкретно, предлага се да се дефинира стойност на рублата, която би трябвало да бъде обезпечена както със злато, по този начин и с група артикули, които съставляват валутна полезност, да се сложи курсът на рублата в сходство с действителния паритет на покупателната дарба.

- Подобни хрумвания са били предлагани и преди. Но доста специалисти твърдяха, че те са в прорез с изводите на икономическата доктрина...

- Те не са в прорез с изводите на икономическата просвета, а в прорез с изводите на западните учебници по стопанска система. Западът едностранно си присвои интелектуалния монопол над оптималното устройство на обществото и към този момент не едно десетилетие се употребява от това. Ще припомня, че шоковите промени от 1990-те години в нашата страна бяха извършени по строго американски способи.

Увлечението на нашите бизнесмени от тази ера само по пазарните механизми, без отчитане на спецификата на нашата страна, е рисков фактор. Ние не сме срещу пазарната стопанска система и присъединяване в международните индустриални вериги, само че ясно осъзнаваме, че Западът разрешава на други страни да бъдат негови сътрудници, единствено когато за него е преференциално. Поради това най-важно изискване за обезпечаването на съветската икономическа сигурност е опората във вътрешния капацитет на страната, структурното преустрояване на националната ни стопанска система на модерна софтуерна основа.

- Доколко е сполучливо през днешния ден решаването на тази задача? Сега още веднъж доста се приказва за заменяне на вноса, само че за никого не е загадка, че към този момент нямаме решителен пробив.

- Задачите и целите са сложени безусловно правилно и ние ще продължим да ги осъществяваме. Друг въпрос е, че би трябвало сензитивно да затегнем дисциплината на осъществяването им, в това число в съответните ведомства. Ако всички поръчки на президента за заменяне на вноса бяха изпълнявани в точния момент, щахме да избегнем доста от проблемите, с които през днешния ден се сблъсква съветската стопанска система.

Ще дам образец. Създаването на цех в Санкт Петербург за произвеждане на първокачествен инсулин срещна противопоставяне от страна на редица структури. Днес това е съществено дружество, чието произвеждане на лекарствени средства е напълно без значение от импорта, като се изключи опаковките. Но и тях би трябвало да стартираме да произвеждаме сами, за което приказват производителите на хранителни артикули. Не бива да си затваряме очите и за значителните достижения. Такива са реализирани в региона на заместването на вноса от компаниите на корпорацията Ростех, най-много в областта на военно-промишленото произвеждане.

Друг образец. Балгодарение на създадената от Съвета по сигурност теория за продоволствената сигурност, стана допустимо да се създадат точни планове и да се увеличи самообезпечаването на нашата страна с оновни типове продоволствия. Това е доста съществено достижение, което нашата страна не успяваше да направи напълно в продължение на целия 20-и век. Затова всички опити на Запада да трансферират върху Русия цялата отговорност за предизвиканата от самия него световна продоволствена рецесия са обречени на неуспех.

Русия ще разшири номенклатурата на родната високотехнологична продукция. Важно е скорошното придвижване на родните разработки в производството. Отделно внимание ще отделим на качествените промени в подбора на научни фрагменти и оценката за успеваемостта на техните действия. Руската просвета би трябвало да стане водеща индустриална мощ, един от локомотивите на развиването на нашата страна.

Сигурен съм, че ще решим всички проблеми, зародили вследствие на санкционните ограничавания. Днес Русия се преориентира от европейския към африканския, азиатския и латиноамериканския пазар. Първостепенно внимание отдаваме на Евразийския стопански съюз, чието значение в сегашните условия нараства неведнъж. Увеличаваме съдействието със страните от БРИКС и ШОС, които сплотяват към три и половина милиарда поданици на планетата.

- Споменахте науката, само че в актуалните условия ми се коства, че би трябвало да преустроим освен нея, а и висшето обучение и учебното образование.

- Искрено съм уверен, че ние не можем да се развиваме сполучливо без ясно схващане от цялото общество на нашите национални цели и задания, на цялата дълбочина на духовната ни и културна самородност. Затова всеки гражданин на страната, всеки руснак от ранна възраст би трябвало да знае и да схваща в името на какво живеем и работим като един народ, към какво се стремим.

Западът продължава да работи в руслото на антихуманната концепция за „ златния милиард “, предполагаща доста редуциране на популацията на планетата по разчини способи. За тази цел Западът подло сътвори империя на лъжата, предполагаща оскърбление и заличаване на Русия и на други неугодни страни. Плюят ни в лицето и настояват, че това е Божия роса.

Вашингтон и Брюксел не крият, че техните наказания са ориентирани както към материално, по този начин и към духовно обедняване на руснаците. Провалянето на нашето обучение посредством налагане на по този начин наречените прогресивни модели на образование е толкоз стратегическа за Запада задача, колкото и приближаването на НАТО до нашите граници.

А в действителност там няма нищо прогресивно. В Съединени американски щати, да вземем за пример, мнозина към този момент декларират, че в часовете по математика би трябвало да се пее и да се пляска, тъй като решаването на задания и уравнения може да е мъчно и дискриминиращо за някои. На нас не ни би трябвало подобен „ напредък “. Сегашната обстановка потвърждава нуждата от отстояването на обичайните съветски духовно-нравствени полезности, реформиране на просветителната система и просвещаването с исторически оправдалите своите преимущества родни школи. Аз и в този момент съм уверен, че съъветската просветителна школа исторически е най-напредналата и прогресивната в света и придвижването напред би трябвало да става предвид на този факт.

- Какво съответно би трябвало да се направи?

- Трябва да се отделя по-голямо внимание на развиването на логическо мислене, образуването на устойчиви познания и уменията да се взимат независими решения, а не просто да се поставят кръстчета в проби. Да се развива приложното схващане на фундаменталните науки.
Не би трябвало да се залага извънредно на цифровизацията на образованието, тъй като интернет може да бъде освен източник на енциклопедични сведения, само че и на политизирана дезинформация. В основата на всичко би трябвало да бъде развиването на персоналните интелектуални и духовни качества. Правилно образование, всестранно обучение, здрави във физическо и морално отношение деца, знаещи и разбиращи историята и културата на своята татковина – това е нашето благосъстояние и залог за сполучливото развиване на Русия. Ние работим през днешния ден за бъдещето на нашите деца, за благополучна и процъфтяваща страна, в която те ще живеят.

(от Glasove.com)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР