За зачестяване на тежките случаи на COVID в резултат на

...
За зачестяване на тежките случаи на COVID в резултат на
Коментари Харесай

Омагьосан кръг: Коронавирусът отключва диабет, а високата захар води до тежък COVID

За зачестяване на тежките случаи на Коронавирус вследствие на показал се след инфекцията алармират лекари у нас. Обикновено този обаян кръг се следи при хора, които и преди ковид са били предразположени към отключване на диабет, написа.
“Става дума за инертен диабет, признаци на който хората не са показали преди инфекцията, само че по-късно внезапно се обострят. Хващаме доста, при които се откриват доста високи стойности на кръвната захар, а това води до по-тежки увреждания и утежняване на положението ”, изяснява пред “24 часа ” шефът на “Пирогов ” проф. Асен Балтов. В най-лошия вид заболяването може да докара и до диабетна кома, каквито случаи също към този момент са били регистрирани у нас при пациенти с Коронавирус.
 Председателят на Българското сдружение по ендокринология: COVID-19 развива същинския диабет Председателят на Българското сдружение по ендокринология: COVID-19 развива същинския диабет
Вирусите, в това число и COVID-19, могат да доведат до заличаване на клетките, които създават инсулин. За това предизвести председате...
Високите равнища на кръвната захар не всеки път са свързани изрично с диабет. При някои хора това може да се дължи на напрежението вследствие на битката на тялото с инфекцията или на някои от медикаментите, употребявани за лекуването. При тези пациенти високите равнища на кръвна захар се възстановяват, откакто завърши лекуването на ковид. В други случаи обаче това може да докара точно до отключване на диабет и от моментно положение той да стане дълготраен. Проучване с 47 000 пациенти във Англия, които са били признати в болница поради ковид и са проследени в продължение на 7 месеца след изписването им, открива, че 5% отключват диабет както вид 1, по този начин и вид 2.
Учените преглеждат и опцията коронавирусът да докара до нов тип диабет, увреждайки непосредствено панкреаса. Друга оригиналност при ковид, която прави усещане на лекарите сега, е, че при хората, стигащи до болница, се демонстрира по-сериозна кашлица, която е дълбока, дразнеща и непрекъсната и води до механични затруднения на дребните кръвоносни съдове - алвеолите, споделя още проф. Балтов.
Въпреки лекия спад в новите случаи през последните дни епидемиологичната конюнктура в страната остава сериозна. Голяма част от лечебните заведения не престават да са цялостни. Продължава и наклонността от лекуване да се нуждаят младежи - от 20 до 50-годишни. Във вторник в “Пирогов ” е признато 22-годишно момиче. Там пациентите са 435. Двама от тях са интубирани, а други 20 са на кислородна терапия, само че не интубирани. Не били редки и случаите, когато се постанова интубиране на пациент незабавно след приемането в болница.
“Една от аргументите за това е ненавременното търсене на лекарска помощ. Всеки ден идват хора в доста тежко положение. Затова приканвам болните при зной незабавно да потърсят лекар ”, сподели вирусологът проф. Радка Аргирова пред Нова тв. 10 355 бяха общо приетите в болница в сряда, от които 755 в интензивни отделения. Броят на записаните нови инфекции още веднъж мина 4000. Нямаме спад, а моменти Положителна наклонност стартира да се регистрира при децата, стигащи до болница поради ковид. При 7 признати предходната седмица в “Пирогов ” в този момент те са 2, сподели проф. Асен Балтов. Висок остава обаче броят на тези, които минават амбулаторно, т.е. те са заболели, само че положението им разрешава лекуване вкъщи.
 Д-р Ваня Грозева: Има висока скрита заболеваемост от диабет, Covid-19 е отключващ фактор Д-р Ваня Грозева: Има висока скрита заболеваемост от диабет, Covid-19 е отключващ фактор
Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да провокира диабет вид 2. За множеството пациенти той е временен, разясни в изявление за БНР д...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР