За забрана на златните паспорти и за правила на ЕС

...
За забрана на златните паспорти и за правила на ЕС
Коментари Харесай

Евродепутатите за правила в ЕС за златните визи“

За възбрана на " златните паспорти " и за правила на Европейски Съюз за " златните визи " се оповестиха евродепутатите във вторник, оповестиха от Европарламента (ЕП).

Комисията на Екологичен потенциал по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) утвърди проектодоклада с 61 гласа " за ", 3 гласа " срещу " и 5 гласа " въздържал се ".

Членовете на Екологичен потенциал акцентират, че схемите за " поданство против вложения ", при които жители на трети страни могат да получат права на поданство в подмяна на вложения, са " неприемливи от етична, правна и икономическа позиция и съставляват редица съществени опасности за сигурността ". Така наречените " златни паспорти " подкопават същността на поданството на Европейски Съюз и би трябвало да бъдат последователно отстранени, упорстват те.
 Прокуратурата ревизира златните паспорти
Прокуратурата ревизира златните паспорти

По сигнал на народен представител от Движение за права и свободи

В текста се приканва да се събира " важен % " от направените вложения до момента в който се отстранен схемите за " поданство против вложения ", и за неопределен срок що се отнася за схемите за " престояване против вложения ", така наречен златни визи.

Членовете на Екологичен потенциал показват страдание за неналичието на всеобхватни процедури за инспекция и за това , че сегашната система разрешава поредно подаване на заявки в разнообразни страни членки, като се разчита на инспекции, осъществявани от недържавни субекти.

Като се отбелязва разликата в сериозността на рисковете, свързани със схемите за " престояване против вложения ", които дават на чужденците право на престояване в подмяна на финансова вноска, в проектодоклада се упорства за общи правила на Европейски Съюз за хармонизиране на стандартите и усилване на битката с изпирането на пари, корупцията и укриването на налози.

Членовете на Екологичен потенциал изискват : строги цялостни инспекции (включително на членовете на фамилията и на източниците на средства), наложителни инспекции в системите на Европейски Съюз за правораздаване и вътрешни работи и процедури за инспекция в трети страни; отговорности за докладване от страна на страните членки, и условия за минимално физическо престояване (за кандидатите) и интензивно присъединяване, качество, добавена стойност и принос към стопанската система (за техните инвестиции).
 Гърция давала златни визи на китайци, руснаци и турци
Гърция давала златни визи на китайци, руснаци и турци

Цели квартали се отдавали чартърен

Евродепутатите плануват и скица за " известяван и съвещания ", която да разреши на други страни членки да се опълчват на издаването на " златна виза ".

В отчета се акцентира, че медиаторите за тези схеми не са нито транспарантни, нито се водят на доклад, като се приканва за възбрана на присъединяване им в схемите за " поданство против вложения ", и за " строга и обвързваща регулация " за схемите за " престояване против вложения ". Членовете на Екологичен потенциал желаят да се постави завършек на маркетинговите практики, при които се употребяват знаци на Европейски Съюз или се акцентират преимуществата на поданството на Европейски Съюз, и желаят рамка за наказания.

В текста се насочва искане към Комисията да окаже напън върху трети страни, които се употребяват от безвизово пътешестване до Европейски Съюз, да отстранен своите схеми за " поданство против вложения " и да реформират своите схеми за " престояване против вложения ".

Членовете на Екологичен потенциал ще обсъдят и гласоподават отчета на идната пленарна сесия (7-10 март). Ако бъде утвърден от пленарната зала, Комисията ще би трябвало да изготви законодателно предложение или да обоснове решението си да не го прави.

Най-малко 130 000 лица са се възползвали от схемите за поданство или престояване против вложения в Европейски Съюз в интервала 2011-2019 година, които са донесли доходи на съответните страни в размер на над 21,8 милиарда евро. В три страни членки има схеми за КТИ: България (където държавното управление е внесло проектозакон за преустановяване на схемата), Кипър (понастоящем обработва единствено заявки, подадени преди ноември 2020 г.) и Малта. Дванадесет страни членки имат схеми за " престояване против вложения ", като всички те се разграничават по мярка и благоприятни условия за вложение, както и по стандарти за инспекции и процедури.
 Най-много
Най-много " златни паспорти " издадени 2016-2019 година

И към Янаки Стоилов е имало въпроси от страна на Движение за права и свободи по темата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР