За заблудите и ограниченията, в които живеят вярващите, и защо

...
За заблудите и ограниченията, в които живеят вярващите, и защо
Коментари Харесай

Как религията отравя всичко

За заблудите и рестриктивните мерки, в които живеят вярващите, и за какво религията вреди на актуалния човек коментира известният британско-американски политически публицист, публицист и критик Кристофър Хичънс в книгата си „ Бог не е популярен. Как религията отравя всичко” (ИК „ Сиела”). В епохалния си труд видният интелектуалец изяснява за какво разсъдъкът би трябвало да е над всичко и показва кои, съгласно него, са четирите непреодолими възражения против религиозната религия. Книгата ще бъде публично показана на Софийския фестивал на науката в София Тех парк на 12 май.
Един от най-популярните писания, отдадени на сериозната и рационална мисъл в XXI век, излиза на български език: „ Бог не е популярен. Как религията отравя всичко” от огромния Кристофър Хичънс. Изданието е оповестено за първи път на британски език през май 2007 година и незабавно заема 2-ро място в класацията за най-продавани книги на Амазон, изпреварена само от книга от поредицата „ Хари Потър”. През идващите 3 седмици „ Бог не е популярен. Как религията отравя всичко” оглавява класацията за бестселъри и на „ Ню Йорк Таймс”.
Книгата излиза за първи път на български език този месец в превод на Деян Кючуков. В изданието Хичънс приказва в детайли за определяните от него като „ четирите непреодолими възражения против религиозната вяра” и за психическите и физическите контузии, които религията нанася на децата.
Интелектуалецът не пропуща въпроси като да вземем за пример за какво свинското месо не е „ богоугодна храна” за някои религии, от кое място е заимстван коранът, по какъв начин индивидът постоянно прибягва до религията за разтуха в тежките моменти, защото посредством нея съумява да избяга от отговорност или не поглежда истината в очите, както и доста други разнородни тематики от всекидневието на всеки от нас. В книгата си Хичънс коментира къде възгледите му се пресичат с тези на други известни модерни учени-атеисти като Ричард Докинс и Сам Харис: „ Ето какво е общото сред мен и моите единомишленици. Нашите убеждения, нашите правила не са „ религия “. Ние не разчитаме само на науката и разсъдъка, тъй като те са по-скоро нужни, в сравнение с задоволителни фактори, само че и не имаме вяра на нищо, което опонира на науката или възмущава разсъдъка. Може да имаме доста разлики, само че почитаме правото на подозрение, непредубедеността и търсенето на отговори поради самите тях.”
Тематичен диалог по тематиката, озаглавен „ Четиримата конници на Апокалипсиса”, ще се състои на 12 май (събота) от 11:30 часа в София Тех парк, където журналистът Владислав Апостолов, издателят Христо Блажев и писателят, кинокритик и издател Благой Иванов ще опишат повече за Кристофър Хичънс, Сам Харис, Ричард Докинс и Даниъл Денет и тяхното въздействие върху актуалните просвета, разсъдък и метод на живот по света. Събитието е част от формалната стратегия на Софийския фестивал на науката, а безвъзмездни пропуски за него можете да си набавите тук.
*
„ Бог не е основал индивида по собствен облик и сходство. Явно е било противоположното, където и се корени цялото обилие от богове и изповедания, както и братоубийствените спорове сред религиите и вътре в тях, забавили толкоз доста развиването на цивилизацията.”
Кристофър Хичънс
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР