За яснота относно реставрацията на сграфитото на известния пловдивски художник

...
За яснота относно реставрацията на сграфитото на известния пловдивски художник
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Има ли предвидени средства за сграфитото на Димитър Киров и кога ще започне цялостното му възстановяване?

За изясненост по отношение на реставрацията на сграфитото на известния пловдивски художник Димитър Киров упорстват общинските съветници от „ Продължаваме Промяната Демократична България “.

Мащабното произведение на изкуството пострада при стихия в Стария град, в резултат на която падна част от него. Сграфитото се намира на фасадата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Сградата е недвижима културна полезност и е общинска благосъстоятелност.

През 2023-та година екип реставратори спешно укрепи сграфитото, с цел да резервира частта, която не беше разрушена. От тогава до момента няма информация по кое време ще бъзе възобновено изцяло срутеното изображение на Захари Зограф, около което всекидневно минават стотици туристи и пловдивчани.

Затова от групата на ПП-ДБ входират запитване до кмета Костадин Димитров с два въпроса:

Предвидени ли са средства в бюджета на община Пловдив за 2024 година за цялостна реституция на сграфитото на Димитър Киров и какъв е размерът на тези средства?

В какъв интервал общината възнамерява да стартира дейностите по реставрацията на сграфитото на Димитър Киров?

От „ Продължаваме Промяната Демократична България “ чакат отговорите на общинската администрация в законовия за това период.

" Само посредством бистрота и положително ръководство можем да запазим историческото благосъстояние на нашия град ", безапелационни са общинските съветници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР