За второто тримесечие на годината най-високата средна брутна заплата е

...
За второто тримесечие на годината най-високата средна брутна заплата е
Коментари Харесай

Къде у нас са най-ниски и най-високи заплатите

За второто тримесечие на годината най-високата междинна брутна заплата е в Югозападния регион на страната, демонстрират данните на Националния статистически институт, а сумата е 2163 лв. - отличник е столицата, а с най-ниски хонорари са в  област Кюстендил. На общинско равнище сметките стоят по друг метод, споделя Нова телевизия.

Малки общини с огромни работодатели държат първите места. Според последната статистика на Института за пазарна стопанска система от преди две години на призовото място е Челопеч, а по-късно се нареждат  Козлодуй, Пирдоп и Раднево. Общини с развита добивна индустрия, както и с огромни предприятия в енергийния бранш.
 
Най-високите заплати с изключение на в IT бранша, нормално са там, където индустрията е напреднала. Ярък пример  за това е Челопеч. Според последната статистика междинната брутна заплата там е 2 628.
 
„ Добри хонорари, удовлетворени служащи. При нас съвсем нямаме домакинство, което да не е подвластно по някакъв метод от предприятието на територията на общината ”, твърди Николай Николов.
 
За първи път в рудника Николай  влиза преди 28 години, а в този момент - въпреки и  пенсионер,  отново работи там. „ Аз имам сътрудници, които вървяха на открито, работеха интернационалните водачи, и се върнаха отново тук. В рудника, или във компании, които работят с рудника. Но несъмнено, в случай че го нямаше предпиятието, в случай че я нямаше индустрията, нямаше да сме подобен регион ”.
 
Кметът Алекси Кесяков има шеговито пояснение за какво Челопеч, въпреки и община с към 1700 поданици, години наред заема първа позиция по междинни заплати и изпреварва даже София.
 
„ Точно, както ми го изясни един от предходните притежатели. Отивайки при него като синдикален началник, говорейки по въпроса със заплататите и му споделя „ Вие изнасяте данни, че заплатите  в рудника са огромни, а в действителност служащите сме с много ниски заплати и не сме удовлетворени ”. А той споделя „ Виж в този момент, ще ти го обясня по следния метод. Ти примерно ядеш две кюфтета, а аз хапвам 10, което значи, че приблизително ядем по 6 ”. Та в действителност това е късият отговор за какво излизат по този начин резултатите ”, показва инж. Алекси Иванов Кесяков, кмет на Челопеч.
 
А отвън шегата с изключение на, че възнагражденията са положителни, хората без работа тук не са доста. Местната власт регистрира безработица към 1%.
 
„ Виждаме едни по-високи заплати по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора и Бургас. Не е учудващо, че най-ниски са в областите, в които икономическата активност е по-ограничена ”, твърди Зорница Славова, старши икономист ИПИ.

Как се е трансформирала междинната заплата в първите 6 месеца на годината

Заплатите от банкомат най-бързо се теглят в Кюстендил. И не тъй като тук банкоматите са бързи, а тъй като заплатите са дребни, рекордно дребни, и това го знаят даже и банкоматите. Средното заплащане за второто тримесечие на годината  в региона е 1 126 лева
 
Така безработицата тук  е 6,5 на 100, а оповестените работни места са едвам 140, регистрират от Бюрото по труда. По-голямата част от тях за хора, без висше обучение.
 
 istock istock
„ Местата, които са оповестени,  са повече в шивашкото и обувното произвеждане, също по този начин продавач-консултанти се търсят, сервитьори. Хората най-често търсят специалност, която да се приближава до тяхното обучение и естествено, не на последно място, заплащането, което се предлага ”, съобщи Силвия Илиева, дирекция „ Бюро по труда ”.
 
Освен Кюстендил на дъното в статистиката по най-ниски заплати са още в областите - Хасково, Благоевград и Видин. Икономисти регистрират още, че заплатите в страната мъчно компенсират  инфлацията, а най-фрапантна е разликата в бранш „ Здравеопазване ”.
 
„ Ако съпоставим данните виждаме, че единствено само в област София растежът на заплатите изпреварва въпреки и с малко инфлацията, само че във всички други, най-големи са разликите в Търговище и Разград ”, твърди Зорница Славова, старши икономист ИПИ.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР