За втори пореден път Грийнбърн и Биовет отвориха днес врати

...
За втори пореден път Грийнбърн и Биовет отвориха днес врати
Коментари Харесай

Биовет АД отново отвори вратите си за посетители

За втори следващ път Грийнбърн и Биовет отвориха през днешния ден порти за искащите да се срещнат с горивната апаратура, както и да научат детайлности за бъдещото хранилище. Този път това стана през почивен ден, както беше дадено.

Жители на Брацигово, Пещера и Пазарджик бяха освободили повече от час от времето си през почивния ден, с цел да зададат своите въпроси за модерната екологичната горивна апаратура и метода, по който се преработват отпадъците от производството на най-големия за района цех. 

Те бяха посрещнати от изпълнителния шеф Ангел Желязков и ръководителя на горивната апаратура инж. Йордан Йорданов. Производител на инсталацията е белгийската компания „ Винке “, инсинераторът е почнал работа през 2017 година

„ Работим като една модерна европейска компания “. – акцентира шефът. Той изреди и съставените елементи на инсталацията – казан за изгаряне, с минимална температура от 850 градуса, като това подсигурява заличаването на нездравословните излъчвания, другото значимо нещо са филтрите, които поемат освободения от камерата въздух и го пречистват в допълнение. Те са създадени като план от немска, а са създадени и инсталирани от австрийска компания.

Има непрекъсната установка за премерване на качеството на въздуха, която дава опция за непрекъснат мониторинг на индустриалния развой в горивната камера и на изходящия въздух отделян в околната среда.

„ При реализирането на всяка една наша инвестиция имаме фокус и отговорност във връзка с екологията. Около 20% от цената на инвестицията е в региона на запазване на природата. Само по този начин може да се гарантира  качествена среда. Имаме също подготвеност да подпомогнем община Пещера с техническа експертиза за закупуване на инсталация, която да прави замерване на чистотата и качеството на въздуха в града. Готови сме и финансово да подкрепим такава самодейност на общината. Към момента тя съгласува с Регионална инспекция за опазване на околната среда и Министерство на околната среда и водите индикаторите на въздух, които ще бъдат следени “ – сподели изпълнителният шеф на Биовет АД.

Основното, което се гори в инсинератора са индустриални боклуци – отпадъчни опаковки и биомаса. Като допълващо гориво се употребява RDF и дървесен чипс, написа pzdnes.bg.

На въпрос на един от посетителите дали става дума за горене на италиански отпадък, Ангел Желязков отговори, че изгарят единствено и само текстил от български компании. 

„ С увеличение на личните ни боклуци делът на текстила понижава. Ако приказваме за ръководство на генерирани към този момент боклуци – първо, значимо е, това което може да се рециклира – да се рециклира. Това, което не може да се рециклира, би трябвало да се депонира на особено построени депа. Точно такова хранилище желае да построи и Грийнбърн. Понякога някои компании и жители употребяват за задачата противозаконни сметища. Преди депонирането отпадъкът се усвоява енергийно, като се изгаря в сходни като нашите инсинератори. Така безвредно се понижава размерът на отпадъка, а силата се употребява още веднъж. Точно това е същността на Зелената политика на Еевропейския съюз. Тя поддръжка развиването на кръговата стопанска система “ – сподели изпълнителният шеф на Биовет АД.

„ Днес пепелта  е боклук, само че след 20 година може да стане суровина. Например, в случай че едно време в хвостохранилищата се събираше шлаката от индустриалния развой, в този момент има нови технологии, които извличат от хвостохранилището ниски излъчвания на скъпи цветни метали. “ – добави той. Това е и повода компанията да желае да построи лично хранилище, където да се депонира остатъкът от горенето. Към момента този боклук се депонира на лицензирани депа в Севлиево и Перник.

В бъдещото хранилище може да се събират и боклуци от град Пещера, като се има поради пепелта от домовете, ползващи за отопление твърдо гориво през зимния сезон. В инсинератора могат да бъдат изгаряни и непотребни облекла, дюшеци, възглавници или други текстилни, и горими боклуци от бита, които в противоположен случай ще би трябвало да се депонират в друго нормално бунище, а интервалът им на разпад е по-дълъг. С изгарянето им се избавя повърхност в обичайните депа.

След като получиха изчерпателни отговори на въпросите си, посетителите влязоха, с цел да прегледат силозите за предпазване на боклуци за горене, самата горивна апаратура, системата за ръководство и установката за мониторинг на изходящия въздух. 

Приятно усещане на гостите направи фактът, че в една от посетените зали стените бяха украсени с репродукции на Пикасо и Миро.

Дните на отворени порти в завода ще продължат и за напред, макар че упованията през днешния ден да се появят повече локални хора, които задават непрекъснато въпроси в обществените мрежи, не се оправдаха.

„ Биовет АД няма нищо за криене, направихме днешното събитие в почивен ден, с цел да може хората да не бягат от работа като желаят да видят какво се случва при нас, само че за жалост, откликнаха доста малко искащи. “ – сподели Ангел Желязков. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР