За втори път през 2019 г. ще се проведат безплатни

...
За втори път през 2019 г. ще се проведат безплатни
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза следващата седмица във Варна

За повторно през 2019 година ще се проведат безвъзмездни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в страната.

Сред листата с градовете и лечебните заведения е и Варна, научи Moreto.net. В седмицата от 24 до 28 юни варненският тубдиспансер ще приема жители за безвъзмездни прегледи.

Адресът на профилираната болница е ул. Мануш Войвода 11А, а телефонът на регистратурата е 052 / 65 63 69.

Кампанията „ Седмица на отворените порти ” се реализира по Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в Република България към Министерството на здравеопазването. Тази годишна демонстрация е потвърдила своята успеваемост за повишение на публичната осведоменост във връзка с болестта и за даване на безвъзмезден достъп до медицински услуги.

По време на „ Седмицата на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск, се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на извършената през месец март 2019 година акция интервюирани за туберкулоза са 2 952 лица, а на 1 792 в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 24 лица с туберкулоза и 82 лица с латентна туберкулозна зараза, на които е стартирано лекуване.

Инициативата се организира от 2009 година и е съдействала за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, ефикасна предварителна защита на туберкулозата в страната и обезпечаване на достъп до здравни грижи. По време на извършените за интервала 2009 година – 2018 година „ Седмици на отворени порти ” интервюирани за туберкулоза са 114 730 лица, открити и ориентирани за лекуване са 1 242 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна зараза и обхванати с химиопрофилактика са 4 351 души. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР