За втора поредна вечер се проведе протест пред болницата в

...
За втора поредна вечер се проведе протест пред болницата в
Коментари Харесай

Изписаха бебето на починалата родилка, близките не вярват във версията на лекарите

За втора поредна вечер се организира митинг пред болничното заведение в Горна Оряховица, в която 21-годишна Данислава Стоянова умря вследствие на затруднения след секцио, осъществено в лечебното заведение. Близки и познати на умрялата жена се събраха още веднъж пред болничното заведение. Те упорстват някой да поеме отговорност за гибелта на дамата. По случая тече следствие, както и няколко инспекции, които към момента не са завършили.
Още по темата
Данислава Стоянова умря няколко часа след раждането от затруднения. Бебето беше извадено крепко и през днешния ден беше изписано в положително общо положение. Хората не одобряват версията на лекарите, че младата жена е умряла от необичаен синдром. Съмненията им са, че лекарска неточност е причина за нещастието. Те упорстват за самостоятелни инспекции.

Вчера Окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира по случая, вътрешна инспекция тече и в горнооряховската болница. Предстои и медицински одит.

Близките са взели новороденото момченце към 13.30 часа, като са получили препоръки и съвещания от педиатър.

" Първите няколко часа след раждането бебето имаше сложна акомодация, защото бе с асфиксия - кислороден дефицит, по тази причина и беше сложено няколко часа на О2, само че бързо я преодоля ", разяснява доктор Илия Атанасов пред Българска национална телевизия. Той добави, че за петдневния престой в болничното заведение на новороденото са правени три пъти проучвания, приемало е антибиотик, а околните са държани в течение от самото начало.

Лекарите настояват, че Данислава Стоянова  е отключила ДИК синдром, вследствие на който е умряла. Това е рядко, само че извънредно тежко и животозастрашаващо положение, което може да се отключи и по време на раждане. В развитите страни нормално сходен синдром развиват 3 на 10 000 родилки.

" Това значи една каскада от механизми на биохимично равнище, които водят до формиране на голям брой микро и макро тромби, които безусловно запушват и задръстват цялата съдова мрежа в организма ", сподели доктор Гергана Коларова, изпълнителен шеф на ПСАГБАЛ " Света София ", пред Българска национална телевизия.

Синдромът протича в няколко етапи, може да бъде установен с кръвни проучвания и е извънредно значимо да се работи бързо, с цел да бъде избавен пациентът.

" Тази здрава, права жена влиза в болничното заведение бременна, която към този момент самата бременност може да докара до всички тези затруднения, които в хода на раждането да започват един ДИК синдром. И тук към този момент е извънредно сложната преценка да се заловен признаците на ДИК-а. Една правилно направена клинично-лабаротарни проучвания дават информация на каква фаза сме от вероятно настъпване на ДИК и това времето, което ние използваме, с цел да се намесим, да го предотвратим, в случай че можем несъмнено ", сподели доктор Гергана Коларова.

До дни се чакат резултатите от аутопсията на родилката, само че те надали ще бъдат оповестени незабавно, защото са част от материалите по следствието на този драматичен случай.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР