За втора поредна година в един от най-слабонаселените и красиви

...
За втора поредна година в един от най-слабонаселените и красиви
Коментари Харесай

Втората Велообиколка на Северозапада ще бъде на 28 май |

За втора поредна година в един от най-слабонаселените и красиви региони на страната ще се организира шосеен велопоход за начинаещи и напреднали колоездачи. Втората велообиколка на Северозапада ще бъде на 28-и май (събота) със старт от Чипровци и се чака да притегли над 400 участници от страната и чужбина и още толкоз фенове.

Събитието се провежда от клубовете „ Бегач “ и „ Колоездач “ като част от план, финансиран от фондация „ Америка за България “ за подкрепяне на туризма в Северозапада. Партньори на събитието са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Основна цел на велопохода е да разпространява туризма в един от слабонаселените и непокътнати като природа региони на страната. Участниците ще преминат край някои от най-красивите и емблематични места на Северозапада, измежду които Белоградчишките скали, биосферен резерват „ Чупрене “, часовниковата кула в град Чупрене, построена през 1899 година, Чипровския манастир и други. В първото издание, което се организира през предходната година се включиха над 380 велосипедиста на възраст от 6 до 65 години, измежду които и хора от Германия и Холандия, а тази година уредниците чакат още по-голям интерес и повече участници.

Колоездачите, които се включат в похода, ще бъдат разграничени в четири дисциплини съгласно дължината и компликацията на трасето. Начинаещите ще могат да преминат 45-километроваъта отдалеченост през няколко села. С по-голяма дължина и повече изкачвания е 75-километровото трасе, което прекосява елементи от биосферен резерват „ Чупрене “. По-амбициозните могат да се включат по дистанцията от 105 км, която ще ги води край Белоградчишките скали, а за най-добре квалифицираните колоездачи е очакван дългият маршрут от 138 км с общо 1600 метра нанагорнище, който включва главните забележителности в региона.

Стартът ще бъде даден в Чипровци, прочут като столицата на килимите и въстанията, а финалът ще е в село Митровци. Там колоездачите ще попаднат в достоверната среда на локалния събор. Ще ги чакат монтанска духова музика, както и класическите скара и бира, като за всеки сполучливо финиширал е планувано и гратис Ломско питие.

Всеки приключил обиколката ще получи орден и грамота за присъединяване, както и други алегорични награди. Философия на уредниците е да не плануват огромни парични награди за спечелилите, а да развиват аматьорския спорт. Поради тази причина главните награди за призовите места са под формата на локални питиета – бутилки с бутикови домашно приготвени вино и ракия от региона. Ще има и специфична поощрителна премия още веднъж под формата на питиета, която е планувана за локалните колоездачи, които имат най-хубави класирания в съответните категории.

„ Северозападът е чужд и това е и една от аргументите да създадем това съревнование “, споделя Еленко Еленков от клубовете „ Бегач “ и „ Колоездач “. Другите преимущества на региона, които акцентират уредниците, са качественият асфалтов път с най-малък авто трафик, чистият въздух, красивата природа и гостоприемните домакини. За да разсънят още повече любознание към региона и улеснят участниците, уредниците са подготвили специфична карта със забележителностите на Северозапада, както и местата за пребиваване и близостта им до точки от маршрута. „ Организираме това събитие в най-бедния район на Европейския съюз по индикатор БВП на глава от популацията. За нас е голям тласък да се опитаме да помогнем за развиването на локалната стопанска система даже с това еднодневно събитие. По време на първото издание всички хотели и къщи за посетители в региона бяха запълнени и съм сигурен, че доста хора са поискали още веднъж да се върнат на северозапад и ще го създадат и на 28-ми май на старта в Чипровци “, добавя Еленко Еленков.

Регистрацията към този момент тече на уеб страницата на събитието  и до 3-и май е на по-ниски цени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР