За втора поредна година Центърът за обществена подкрепа в Горна

...
За втора поредна година Центърът за обществена подкрепа в Горна
Коментари Харесай

Център организира срещи с осиновители и кандидат-осиновители

За втора поредна година Центърът за социална поддръжка в Горна Оряховица се включи в националната акция за осиновяването, инициирана от Българска асоциация „ Осиновени и осиновители ” (БАОО). На 25 септември БАОО започва Информационни седмици за осиновяването, които ще продължат до 9 октомври в цялата страна.

Днес екипът на Центъра за социална поддръжка организира тематична работна среща, защото 29 септември се отбелязва като информативен ден по въпросите свързани с осиновяването. На срещата в Горна Оряховица бяха разисквани законодателни правила за отбрана правата на деца и родители в посока регламентирането на целеви отпуск за осиновяване, независещ от възрастта на детето.

Дискутиран бе въпросът, касаещ правото на осиновените хора да получат достъп до информация за техния генезис, както и готвените промени в Семейния кодекс. Анализирана бе работата на ЦОП през миналата година със фамилии кандидат-осиновители. На срещата, екипът на ЦОП взе решение да провежда срещи на родители, осиновили деца, кандидат-осиновители и експерти под мотото на акцията „ Влез в обувките на осиновителя! “

Психологът на Центъра Светлана Хинкова показа провокациите, пред които се изправя фамилията с появяването на дребното дребосъче и вероятните способи за справяне в спешни обстановки, както и къде да потърси помощ и поддръжка. Обсъден бе и въпросът за групите за взаимопомощ като извънредно скъпа опора в родителстването и шерването на опит.

„ В резултат на акцията, последователно се основава общественост от фамилии, осиновили деца и кандидат- осиновители, които взаимно се поддържат и обменят положителни практики за развъждане и образование на децата. Работи се за толерантно, хуманно и цивилизовано отношение у гражданското общество към осиновените и техните родители. Убедени сме, че осиновяването не е неприличен акт, а нещо прелестно, което би трябвало да се споделя и демонстрира. Искаме против думата „ осиновяване “ в речника да стои думата „ обич “, тъй като осиновяването е точно това ”, разяснява шефът на ЦОП – Горна Оряховица Светла Панева.

Центърът за социална поддръжка продължава Информационната акция, ще бъдат проведени събития, свързани с осиновяването и през ноември.

Центърът за социална поддръжка в Горна Оряховица дава комплекс от обществени услуги, свързани с предварителна защита на изоставянето, предварителна защита на насилието и отпадане от учебно заведение, деинституционализация и реинтеграция на деца, образование в умения за независим живот и обществена интеграция на деца.

Предлага съвещания и поддръжка на фамилии в риск, оценяване и образование на бъдещи приемни родители и осиновители, консултиране и поддръжка на деца с противообществени прояви. Предоставяните услуги са изцяло безвъзмездни за потребителите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР