За втора поредна година с ученическа конференция на тема Мога

...
За втора поредна година с ученическа конференция на тема Мога
Коментари Харесай

С ученическа конференция бе отбелязан Световният ден на философията в ЮЗУ

За втора поредна година с ученическа конференция на тематика „ Мога и знам философия “ бе маркиран Световният ден на философията в Югозападния университет.

Форумът бе открит от доцент доктор Силвия Кръстева, началник на катедра „ Философски и политически науки “. Тя честити на всички празника на обичаната просвета и означи изпълнената роля на научния конгрес – да сътвори същинска изследователска общественост в Югозападна България по проблемите на философското знание от учебното заведение до университета.

Приветствие към участниците сервира и госпожа Екатерина Текерска, старши специалист по публични науки, гражданско обучение и вяра към РУО – Благоевград. Тя акцентира смисъла на философията в актуалното българско обучение за критическото мислене и персоналното развиване на младежите.

Д-р Невена Крумова откри работните сесии и благодари на участниците за забавните тематики, като отвори форума към упованията на всички за наситена с открития и нови хрумвания стратегия.

Една от водещите и най-разисквани тематики бе „ Философията и изкуственият разсъдък “. Д-р Иво Минков сложи тази тематична линия с отчет на тематика „ За опцията на една трансцендентална рецензия на изкуствения разсъдък “. Свои хрумвания, есета и метафизичен размишления върху Платон, Ницше, Хегел, Камю показаха студенти от компетентност „ Философия “ и от магистърска стратегия „ Философия и психоанализа “.

Програмата продължи с филм, основан от изкуствен интелект, показан от учениците от РПГ „ Никола Стойчев “ – Разлог с началник доктор Анета Тумбева. С забавни и новаторски презентации за актуалните вероятности пред изкуствения разсъдък се показаха и учениците от VII СУ „ Кузман Шапкарев “ – Благоевград и ПМГ „ Акад. С. П. Корольов “ – Благоевград.

Три тима възпитаници, проведени от Джени Ахмед, учител по философия в ПГ „ Никола Йонков Вапцаров “ – Белица, разискваха нуждата от образованието в актуалното общество, както и проблемите на екологията и общественото неравноправие.

С презентация за философията и персоналното предопределение като виновна и ангажирана позиция се изяви тимът на НПГ „ Димитър Талев “ – Гоце Делчев, с началник Вангелия Гюдженова.

Учениците от ПГ „ Христо Ботев “ – Дупница, с началник Велислава Горова, показаха своите есета по тематики, свързани със актуалното обучение, с проблемите, стоящи пред актуалните метафизичен търсения – от персоналния кръг до световните политически и обществени процеси.

Втората сесия, открита от доктор Николай Ценков, беше придружена с оживена полемика за модела на образованието, за потребностите на учениците от живи и завладяващи диспути в часовете, от стимулиране на персоналното отношение и за нуждата от профилиране на образованието, което да е съобразено с ползите на учениците. По тази тематика своите разсъждения показаха и учениците от ПГИ „ Иван Илиев “ – Благоевград с началник Милена Методиева.

Образованието като мощ на младежите и основа на сполучливата им реализация бе и позицията на учениците от СУ „ Братя Петър и Иван Каназиреви “ – Разлог, чийто началник е Милена Кандева.

Отборът на Професионалната гимназия по превоз в град Разлог, с началник Татяна Тинчева, сподели философията като една интердисциплинарна и обща платформа за справяне с проблемите на постглобалната цивилизация. Това са и отговорностите и отговорностите на актуалния човек в световния свят, съгласно учениците от ПГ „ Пейо К. Яворов “ – Петрич с началник Недко Пандов.

Отборът на ПГИТ „ Професор доктор Асен Златаров “ – Петрич, с ръководители Ваня Фроликова и Силвия Корчева, показаха тематика от региона на гражданското обучение.

Със мощен тим и разнородни тематики се изявиха и учениците от НХГ „ Св. св. Кирил и Методий “ – Благоевград, ръководени от Екатерина Икономова и Ира Начева. В своите есета и презентации участниците оживено дискутираха и опазиха смисъла на философията и на хуманистичния ѝ заряд както за актуалните младежи, по този начин и за обществото като цяло.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР