За втора поредна година първокласниците в столицата ще кандидатстват в

...
За втора поредна година първокласниците в столицата ще кандидатстват в
Коментари Харесай

Как ще се кандидатства за първи клас в столицата?

За втора поредна година първокласниците в столицата ще аплайват в учебните заведения и ще се класират посредством електронната система на Столична община. Регистрирането стартира на 26-ти април. Правилата за уседналост, въведени преди четири години, остават, заяви Българска национална телевизия.

Столичното 38-мо учебно заведение е едно от най-желаните от родителите на първокласници. Тук споделят, че електронната система е по-добрият вариант- тя обгръща и регистрацията, и кандидатстването и класирането.

" Предишните години се постановяваше родителите да отделят и финансов и времеви запас и да вървят в общината, да вадят удостоверения за сегашен или непрекъснат адрес, или за смяна на тези адреси, за фамилно състояние, всичко това към този момент е вкарано в платформата, ревизира се служебно, това облекчи нашия труд при инспекцията и записването на децата ", изясни пред Българска национална телевизия Мариета Димитрова, шеф на 38-мо СУ.

Тъй като учебното заведение е в центъра на София, където живеят по-възрастни хора, децата от прилежащия към него регион не са доста. Затова тук одобряват първокласници и от други региони.

" Първо са класирани децата от първа, втора и трета група, само че по-късно са класирани и от четвърта група, децата са от цяла София ", сподели Мариета Димитрова.

Тази година родителите ще могат да се записват в системата и да стартират да попълнят мечтаните учебни заведения от 26 април. Кандидатстването ще завърши на 31 май. Първото класиране ще бъде оповестено на 5 юни. Системата обаче е дейна и сега и родителите могат да се срещнат с нея.

" Без родителите да се разкарват, те могат от у дома с няколко кликвания да се срещнат с учебното заведение, за което желаят да аплайват, да видят прилежащия регион, тъй че всичко, за което могат да бъдат осведомени, системата го предлага ", съобщи Ваня Кастрева, шеф на РУО- София.

И тази година водещият аршин е уседналостта в региона на учебното заведение, което дефинира четири съществени групи. Остават и спомагателните критерии- брат или сестра в учебното заведение, деца-сираци, деца с увреждания и така нататък Има и нов спомагателен критерий- в случай че детето е попаднало в последната, четвърта група, то ще получи спомагателни 5 точки, в случай че живее в регион граничен на прилежащия на учебното заведение.

" Имат опция да се възползват от спомагателни точки, с цел да може да се съблюдава правилото учебното заведение да бъде допустимо най-близко до дома на детето ", изясни още Кастрева.

Данните, които родителите заявяват ще се ревизират по длъжностен път от Общината. Ако са дадени погрешни данни, първокласникът няма да бъде записан.

Тази година в столицата се чакат към 12 100 първокласници. За всички има места в 158-те общински учебни заведения. Ваня Кастрева предлага да се търси най-близкото до дома учебно заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР