За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно

...
За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно
Коментари Харесай

Директори на болници: Драматична липса на кадри, медиците дотират лечението на пациентите

За втора поредна година област Добрич се подрежда на предпоследно място в страната по лекари на глава от популацията, демонстрират данните на Националния статистически институт. Най-чувствителна е неналичието на експерти по хематология, инфекциозни заболявания, ревматология, ендокринология.

„ Всички почват да вършат промени. От тия промени нашата система е на това състояние “. Така разяснява пред БНР обстановката с медицинските експерти в региона доктор Валери Веселинов, ръководител на РЛК – Добрич.

Той е безапелационен, че това е наклонност, която съществува доста от дълго време.

„ Според мен тя се дължи на дълго траяло погрешно контролиране на процесите в опазването на здравето – тежка система, инертна система. Когато там се създадат неточности, тези неточности доста дълго време по-късно не могат да бъдат оправени “, сподели доктор Валери Веселинов.

По думите му, не може да има подозрение в това, че страната неглижира опазването на здравето и то за нея не е приоритет.

„ Пагубно е разбирането, че откакто всяка година се отделят от ден на ден пари за опазване на здравето, проблемите се вземат решение от единствено себе си “, споделя той.

В регионалната болница на Добрич има отделения, които не престават да работят с помощта на работещите пенсионери и това е особено за цялата страна - всеки един дребен регионален център изпитва такива усложнения, признава шефът на МБАЛ доктор Георги Желязков и изброява: няма урология, няма поделение по очни заболявания, лабораторните експерти са дефицитни.

За последната година и половина обаче управлението на регионалната болница е привлякло над 15 млади специализанти.

„ Младите мигрират, възрастните умират, деца не се раждат – нацията върви към обезличаване. Малкият град е неатрактивен, той не може да притегли фрагменти. Ние работим в райони, където популацията е безпределно оскъдно, на дъното на обществото по обществения му статус “. Така показа изискванията, в които работят общинските лечебни заведения, ръководителят на сдружението им доктор Неделчо Тотев.

По думите му с ниските си заплати личният състав дотира лекуването на болните, тъй като парите, които постъпват в общинските лечебни заведения, едвам стигат за медикаменти и консумативи.

„ Бяхме гледани като просяци на пари, всичко обръщаха в пари. А ние не искахме пари, искахме организация, която да разреши да спечелим пари “, сподели доктор Тотев.

Той е безапелационен, че предвижданото нарастване на парите за общинските лечебни заведения е извънредно незадоволително и няма да покрие действителните им потребности и повишените им разноски.

Д-р Тотев изрази и песимизъм по повод въвеждането на е-хоспитализацията - развой, който по думите му би трябвало да бъде авансово проигран, с цел да бъдат сведени до най-малко рисковете от крах.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР