За втора поредна година гражданите могат да се възползват от

...
За втора поредна година гражданите могат да се възползват от
Коментари Харесай

Ето как да спестите до 2000 лева при ремонт у дома

За втора поредна година жителите могат да се възползват от данъчното облекчение за ремонт и/или усъвършенствания на лично жилище за направените през 2022 година заплащания за труд в общ размер до 2000 лева За задачата е належащо притежателите да разполагат с документи, удостоверяващи заплащането за труд от компания или Едноличен търговец. Фактури и касови бележки за строителни и други материали обаче не се признават за разход. Проблемът е, че множеството от тези, които правят ремонтни действия по домовете, са в сивия бранш и не издават никакви документи, разясняват от Национална агенция за приходите. 

Младите фамилии пък могат да понижат годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен заем за закупуване на жилище. За да употребяват това данъчно облекчение, те би трябвало да са съпрузи, най-малко единият от тях да не е навършил 35 години към датата на подписване на контракта за ипотека и жилището да е само за фамилията.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за понижена продуктивност. То е за лица с 50 и над 50 на 100 неработоспособност и им дава опция да понижат данъчната си основа със 7920 лева

От приходната организация чакат още веднъж повишен интерес към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, заради по-високите суми, които се приспадат от годишните данъчни основи  за 2022 година В взаимозависимост от облагаемите приходи на родителите за предходната година,  ще получат надлежно до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. За развъждане на едно дете с увреждания сумата за приемане е до 1 200 лева. 

С направените през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване в общ размер до 10 на 100 може да се понижи сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде понижена в общ размер до 10 на 100 и за персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и премии/вноски по контракти за застраховки „ Живот “.

Данъкоплатците, които през годината закупуват застрахователен стаж при пенсиониране също могат да понижат данъчната основа с размера на направените вноски. 
 Лицата, които през 2022 година са правили разнообразни дарения, като да вземем за пример на лечебни заведения, обществени домове, БЧК, за просвета и други, имат опция да понижат данъчната си основа с общо до 65% откакто приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР