За втора поредна година 23-годишният спортист Илиан Томанов хвана пръв

...
За втора поредна година 23-годишният спортист Илиан Томанов хвана пръв
Коментари Харесай

Вижте кой хвана кръста в западните части на страната

За втора поредна година 23-годишният състезател Илиан Томанов хвана пръв и извади богоявленския кръст от р. Благоевградска Бистрица. В мразовития сегашен Йордановден той завоюва благородната борба в конкуренцията на към 70 млади мъже, които влязоха в ледената вода да избавят светинята, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кръста хвърли от брега на реката след неговото освещаване архимандрит Епифаний - свещеник на Роженската света обител. Той отслужи преди този момент дружно с благоевградски свещеници празничната света литургия и Велик водосвет за Богоявление /Йордановден/ в катедралния храм " Въведение Богородично ". От там богоявленският дървен кръст бе изнесен с литийно шествие.

В днешния празничен за православната ни религия ден в кръщелнята на централния благоевградски храм се прави и светият обред за кръщаването във християнската религия на шест благоеврадски деца. Това заяви от канцеларията на черквата.

Любослав Ганев, на 19 години, от Кюстендил улови Богоявленския кръст във водите на река Банщица в Кюстендил. Той пожела годината да бъде доста сполучлива година за всички кюстендилци и всички да са живи, и здрави.

Любослав описа, че се занимава със спорт, откакто през предходната година е приключил спортното учебно заведение в Кюстендил, с профил джудо. Той добави, че за трети път взе участие в съревнованието по изваждане Богоявленския кръст и за първи път съумява през тази година.

В надпреварата през днешния ден се включиха над 20 младежи. В ритуала по традиция вземат участие единствено православни християни.

По мотив Богоявление през днешния ден се състоя и обичайното литийно шествие от катедралния храм " Свето Успение Богородично " до Железния мост над река Банщица, където по-късно беше отслужен водосвета и се състоя ритуалът по изваждането на Богоявленския кръст.

Общо 2 586 поданици на община Кюстендил честват през днешния ден на Богоявление имен ден, споделиха от общинската администрация. Най- доста от тях - 728 носят името Йордан, 449 - Йорданка и 442 Борислав.

Студентът по геология Самуил Йошков /23г./ извади кръста на Богоявление в Монтана. Той стигна пръв до него от 17 смелчаци, хвърлили се в ледените води на езерото " Монтанезиум " в центъра на регионалния град. Самуил съумява да извади кръста в Монтана за трети път през последните пет години. Той тренира плуване и скално катерене.

Празнична литургия за Богоявление в храма " Св.Св. Кирил и Методи " в Монтана отслужи протисингелът на видинската митрополия архимандрит Антим. Той поведе шествие по улиците на града до езерото и хвърли кръста във водите му. Общината в Монтана нае експерти, които да разбият леда в замръзналото езеро и по този начин да обезпечат кулоар за влизане във водата. Кметът Златко Живков даде премия от 120 лв. на Самуил Йошков и по 20 лв. на останалите младежи, хвърлили се във водата в мразовития ден. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР