За всяка SoC, базирана на Arm архитектура, Apple плаща по-малко

...
За всяка SoC, базирана на Arm архитектура, Apple плаща по-малко
Коментари Харесай

Apple е много специален клиент на Arm


За всяка SoC, основана на Arm архитектура, Apple заплаща по-малко от 30 цента
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple заплаща под  30 цента за всеки Arm-базиран процесор, който създава, по-малко от всеки различен клиент на английския холдинг, разработчик на едноименната процесорна архитектура. Как е образувано сходно съглашение, не е известно.

Производителят на iPhone и Mac от дълго време създава лични платформи за смарт телефони, а през последните няколко години и за компютри. Тези SoC са построени въз основата на лични процесори на Apple, само че са основани на архитектура Arm.
още по темата
Според източници на MacRumors, Apple заплаща на Arm по-малко от 30 цента за всеки чип, който създава. Не е ясно каква е естествената цена, само че е реалност, че Apple заплаща по-малко от всички останали лицензополучатели.

Освен това сумата е една и съща (по-малко от 30 цента на чип) за всяка Apple SoC, без значение от нейните характерности. Така, макар че колосът от Купертино е един от най-големите клиенти на Arm, английската компания получава по-малко от 5% от общите си доходи от Apple.

През 2017 година основният изпълнителен шеф на SoftBank, която преди малко беше придобила Arm, събра група ръководители на компанията, на които се оплака от Apple. По това време Apple плащаше повече за парчето пластмаса, което пази екраните на новите iPhone, в сравнение с за лиценза на Arm.

Каква е била лицензната такса към оня миг не е известно, само че сегашните 30 цента (по-точно по-малко от 30 цента) ясно демонстрират, че в случай че SoftBank се опита да промени нещо посредством договаряния, това няма да се получи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР