За всички почитатели на интригуващите истории, витаещи около един от

...
За всички почитатели на интригуващите истории, витаещи около един от
Коментари Харесай

Осем коледни истории, легенди и факти

За всички фенове на завладяващите истории, витаещи към един от най-обичаните празници - Коледа, ще ви разкажем няколко митове и обстоятелства, за някои от които, може би, ще възкликнете: " Хм, в никакъв случай не съм знаел това ".

Коледните обичаи се развиват в продължение на 2000 години, само че от началото на 19-ти век празникът става извънредно значим.

От Сатурналии към Коледа?

Произходът на Коледа датира още от езически времена, по времето на римското ръководство, когато хората, изповядващи други религии, са били преследвани. Приблизително по времето на Коледа римляните отбелязвали празника на Сатурния, който чествал римския господ Сатурн, а светият венец е бил обичаен подарък по време на фестивала. За да алармират на други християни, че домът им чества Коледа, християните закачвали тези венци на вратата и в къщите си, с цел да не бъдат преследвани. Когато Римската империя приема християнството, доста от тези обичаи са пренесени на празнуването на Коледа.

Въпреки че Коледа чества раждането на Исус Христос, в Библията не се загатва за 25 декември. Повечето историци в действителност имат вяра, че Исус е роден напролет, а не през зимата. 25 декември се приема за негов рожден ден чак през трети век. Някои историци настояват, че датата в действителност е била определена, тъй като съответствува с езическия фестивал Сатурналия, който почитал земеделския господ Сатурн с празнуване. Римляните украсявали с дръвчета със свещи своите домове и си разменяли дарове по време на тържествата в чест на господ Сатурн.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР