За всички газопроводи, внасящи до границите на Европейския съюз, или

...
За всички газопроводи, внасящи до границите на Европейския съюз, или
Коментари Харесай

Всеки нов газопровод до българския бряг да е с нова регулация, предложи Европейската комисия

За всички газопроводи, внасящи до границите на Европейския съюз, или изнасящи от територията на Европейски Съюз, би трябвало да важат всички съществени правила на европейското енергийно законодателство, в това число обезпечен достъп на трети страни, контролиране на цените, делене на притежателя от оператора и бистрота в активността.

Такава корекция предложи в сряда Европейската комисия към Газовата инструкция (2009/73/EC) и в този момент чака мнението на страните членки и утвърждението от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, с цел да бъде въведена в действие. Според създателите това би било " забележителна крачка за оформяне на Енергийния съюз ". В настоящия си тип директивата не основава цялостна регулаторна рамка за вносните газопроводи.

Промяната, в случай че бъде утвърдена, ще важи за всички нови планове, т.е. непосредствено от Русия до морската граница на България, написа в известието на Еврокомисията. Страните членки могат случай по случай да получат изключение от директивата, стига то не нарушава конкуренцията и да не заплашва сигурността на доставките.

Ефектът за " Северен поток 2 "

Директивата от 2009г. бе главният документ, въз основата на който бе спрян планът " Южен поток ", излизащ непосредствено от Русия до българския бряг без да минава през сухопътна граница или територия на Европейски Съюз. В същото състояние е и " Северен поток 2 ", който се построява през Балтийско море от Русия до Германия, само че за него се спори дали не е план в заварено състояние по отношение на препоръчаната нова регулация. Друг към този момент напреднал в построяването план е този за Трансадриатическият газопровод (TAP е сред Гърция и Италия и е част от Южния газов коридор), само че той към този момент се употребява с изключение според Член 36 от директивата и не е обиден от предлагането.

Позицията на Еврокомисията е, че в новия си тип Газовата инструкция би трябвало да важи за " Северен поток 2 ". Брюксел нееднократно е обяснявал, че този газопровод не може да съществува в юридически вакуум или извънредно да се основава на законодателството на трета страна, в тази ситуация - Русия.

В известието се изяснява, че новите оферти ще работят както за бъдещи, по този начин и за съществуващи планове. Но като опит разногласия като този за " Северен поток 2 " да не блокират поправката в директивата, от Брюксел оферират да се разреши на страните членки да дават на към този момент съществуващи трансгранични газопроводи изключение от действието ѝ.

Сила - единствено на територията на Европейски Съюз

Промяната няма да има екстериториално приложение, т.е. ще работи единствено в страните от Европейски Съюз, само че се показва, че не е практично от двете страни на един и същи газопровод да работят разични регулаторни режими. Поради това се предлага превъзмогването на сходни правни спорове благодарение на интернационалните договаряния за правилата, по които ще се ръководи всеки съответен газопровод.

Еврокомисията показва, че смяната на тази част от Третия енергиен пакет ще усъвършенства вътрешния енергиен пазар, сигурността и солидарността сред страните членки, както е заречен в годишната си тирада на 13 септември в Европарламента ръководителят Жан-Клод Юнкер. Така би трябвало да се обезпечи транспарантен регулаторен контрол, да се отстрани спорът на ползи сред оператори и снабдители и да се карантират цени за транспорт, които не дискриминират други играчи на газовия пазар.

Няма потребност от огромни планове
Мярката визира най-много Русия, която по публични данни управлява 42% от общия импорт на природен газ в Европейски Съюз през 2016г. Следват Норвегия (34%), Алжир (10%) и вносният полутечен газ (14%). Еврокомисията категорично показва, че предлагането на процедура визира правния статут единствено на газопроводи, влизащи на морска граница, каквито са от Русия, Норвегия, Алжир, Тунис и Мароко. Скоро същото може да важи и за газопроводите от Англия.
Еврокомисията категорично показва в известието си, че чака до 2030г. да има постоянни газови доставки, а след 2020г. - конкуренция от вноса на полутечен газ. Поради това не виждаме нужда от нова инфраструктура с мащаба на " Северен поток 2 ", допълват от Брюксел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР