За всички европейско мислещи хора в България вчера беше поредният

...
За всички европейско мислещи хора в България вчера беше поредният
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов: Този път ЕС ще реагира различно на случващото се в България

За всички европейско мислещи хора в България през вчерашния ден беше следващият черен ден. България получи следващия тежък пестник от Европа. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия конституционният арбитър проф. Атанас Семов във връзка показаните през вчерашния ден от Европейската комисия отчети за господство на закона в страните членки на Европейския съюз.

Стана ясно, че мониторингът остава, а към него се добави новият механизъм. Изводите от отчета са доста мъчителни и най-простият от тях е, че в България няма резултат от битката с корупцията. Европа е наясно, че у нас корупцията е смисъл на властта, властта се реализира поради подземието, задкулисието. Европа е наясно, че в България крепко се краде, наясно е, че от началото на участието ни в Европейския съюз у нас не е имало никаква воля за решаването на казуса с корупцията. Този отчет е като брюкселска дантела – привидно мек, само че може да ни излезе доста скъпо, съобщи проф. Семов.

Самодоволното и самозабравило се око може да прочете този отчет като позитивен, само че сериозното око не може да не види, че още веднъж сме с вдигнати ръце, със свалени гащи, добави той.

Европа сподели, че схваща нашите безобразия, само че тя не трябва да спре с отчета. Европа доста ясно разбра, че българската корист с власт, българската корупция, потребление на медиите и другия критерий при повдигането на обвинявания от прокуратурата е стигнала до онази степен, която българското общество не може и не желае да търпи. Европа знае всичко за записите и шкафчетата. Сега пристигна моментът, в който не може да го споделя единствено внимателно в отчета. Европейският съюз този път ще реагира по нов метод. Представата, че Европейският съюз няма принадлежности, е неправилна. Европейският съюз има съд, има и механизми по новия ред за обвързване на европейското финансиране с върховенството на закона, разяснява конституционният арбитър.

По думите му в България би трябвало да има парламентарен модел, който да регистрира националните специфики. Сегашният опит, който се прави, не е опит за смяна, а се употребява за смокиново листо, което да покрие срамотиите на властта, сподели още проф. Атанас Семов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР