За вота на недоверие, за парите в бюджета и дали

...
За вота на недоверие, за парите в бюджета и дали
Коментари Харесай

Любен Дилов пред Tribune: Очаквам сериозен дебат по бюджета

За вота на съмнение, за парите в бюджета и дали ще проработи локалният парламент в столицата Tribune.bg беседва с депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Г-н Дилов, за повторно опозицията нападна държавното управление с избор на съмнение?

Това й е работата на опозицията - да желае избор на съмнение, какво да прави?!

Виждате ли причини в тази посока?

Няма никакво значение дали има причини или не. По-забавното е, че изборните резултати на опозицията не й дават доста причини в тази посока. В смисъл, в случай че се сбъдне фантазията им и падне кабинетът, те ще имат много по-лош резултат, в сравнение с са имали преди. Ще имат по-малко парламентарно посланичество. Така че, в случай че гледаме чисто политическата логичност - няма логичност. Те желаят избор на съмнение, с цел да не мине, просто с цел да споделят, че са съпротива. Напълно разбираемо е това, няма никаква драма.

А какво се случва в локалния парламент в София - виждаме, че той не може да тръгне?

Ами Столичният общински съвет/СОС/ ще замязя в действителност на парламент. Той преди не приличаше, беше конвент малко - ГЕРБ имаше болшинство и всички изпълняваха. Въпросът е, че си припомням за съвещания на СОС, на които идваха три пъти повече публицисти, в сравнение с бяха в Народното събрание по това време. Бяха такива борби и беше толкоз забавно, тъй че чакам доста забавни години в София и от това ще завоюват софиянци, тъй като дебатите ще станат обществени. Журналистите ще почнат да им обръщат внимание, да влизат в елементи на проблемите, кой какво желае, само че си е мъчно. Много ще е мъчно там да се направи болшинство.

Виждаме проблеми в бюджета и във връзка с парите за общините.

Темата за бюджета е доста по-сериозна. Може би това е най-важната тематика, от тези които коментирахме дотук. Изобщо салдото на бюджета е значим, тъй като с изключение на при парите за общините има и проблеми в други посоки. Мога да кажа за сферите, които аз следя - туризъм и просвета. Там недостигат и не са заделени към 250 млн. лева от поисканото от техните министри - на ППДБ, които изобщо не са поискали някакви фантастични и нерелизируеми неща. Така недоплащането в бранш просвета и бранш туризъм е четвърт милиард, Това е под нужното за 2024г. Не приказваме за екстри някакви да вършим чудеса. Така че ще има доста сериозен спор по бюджета и аз не виждам вносителите да са подготвени за този спор. ГЕРБ изсипват купища рецензии и освен. В началото на седмицата имаше среща на 180 представители на културния бранш. Целият бранш беше показан и аз такова знамение не съм виждал в историята на парламентарната Комисия по просвета. Наистина се събраха 180 души. Нямаше промишленост, която да не беше показана. Всичко беше показано - музеи, библиотеки, читалища, кино промишленост, театрални изкуства, изобразително изкуство, публичните медии. Хейтът против ръководещите беше колосален. По едно време Тома Биков се тормози и означи, че не се прави политическа среща, а се прави опит да се дискутират някои проблеми.

Очаквате ли някъде пробив, някакво схващане за проблемите?  

Аз мисля, че би трябвало доста сериозен диалог и за мен разумният ход е Асен Василев да отдръпна този бюджет и да направи огромно разискване с партиите, подкрепящи държавното управление, които да споделят по какъв начин може да се случат нещата. Там обвиняванията са във всяка посока.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР