За Великден пожелавам на хората да намерят решението на своите

...
За Великден пожелавам на хората да намерят решението на своите
Коментари Харесай

Отец Валтер: За Великден пожелавам на хората да намерят решението на своите проблеми

За Великден поисквам на хората да намерят решението на своите проблеми. Нека да го потърсят освен на земята, само че и в Онзи, който ни сътвори, който даде живота си за нас и който възкръсна, с цел да открием същинския смисъл на живота. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция енорийският духовник към католическата катедрала "Св. Павел от Кръста " в Русе отец Валтер Горра във връзка на католическия Великден, който тази година се чества на 21 април.

По думите му Възкресението е вратата, която Бог ни отваря и споделя: "Ела дребосъче, аз те чакам тук на небето, с цел да ти подаря безконечен живот ".

"Човекът би трябвало да разбере кой е, от кое място идва и къде отива. Дали е обвързван единствено с тази земя, или, както ние християните имаме вяра, земният живот е единствено част от това, което Бог ни е приготвил. Ако не разберем това и го ограничим единствено до материалното, тогава в никакъв случай няма да избягаме от своите страхове ", споделя отец Валтер.

Според него главните проблеми през днешния ден са тези, които всеки от нас ги живее и вижда в другите. От една страна, към момента не е решен въпросът с мигрантите, а от друга са персоналните проблеми - безработните, болните, хората без права, тези, които падат духом, защото не намират смисъл в живота, споделя той.

Отец Валтер разяснява и Великден през очите на младежите. Според него не всички могат да съумеят да схванат изцяло тази велика загадка. Великите празници са свързани с обичаите и с традициите, които ни радват сега, само че хората, изключително младите, не могат да схванат това събитие в техния живот.

"Човек би трябвало да си каже какво е Възкресението Христово, обвързвано с моя живот, какво ми приказва, какво в действителност значи за мен. Трудно е да се размишлява върху това. За да го стори, човек би трябвало да вземе Евангелието, да го чете, да разбере каква е била историята, защо е била, от кого е въображаема и с каква цел ", споделя отец Валтер.

"Пожарът в "Нотр Дам " е болежка, която обхвана света. На всички ни е мъчително. Това е покруса и то тъкмо във Великата седмица, когато още повече ще се усеща неналичието на тази черква ", споделя отец Валтер. По думите му това, което пламтя в понеделник вечерта, бе нещо духовно, историята, писана в стените, в кулите.

"Много въпроси задава този пожар. Какво сме ние, на какво държим повече. Всеки човек ще го прегледа по личен метод. Този, който е в областта на изкуството, ще го огледа по един метод, този, който е в региона на вярата - по различен. Туристът ще го види по своему, някои даже ще се похвалят, че са били по време на пожара, пироманът ще го огледа през своите очи ", споделя отец Валтер.

Според него случаят е човешка неточност, като би трябвало да си зададем въпроса дали във връзка на сигурността на храмовете подхващаме всички ограничения.
"Какво губим ли? Когато изгубим нещо, разбираме какъв брой е скъпо ", споделя енорийският духовник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР