За унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на

...
За унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на
Коментари Харесай

Сигнал за унищожени дюни на плаж в курорта „Албена“

За унищожени над 800 метра дюни и съзнателно изместване на устието на река Батова, която се влива в Черно море алармира фен на Българска национална телевизия. Той твърди, че това е станало с екскаватор на курорта " Албена ". Реката минава през резервата " Балтата ". За унищожените дюни са сезирани всички институции. Предстоят инспекции.

Теодор Петков посещава плаж " Батовски " в курорта " Албена " от години. Разхождайки се там открил, че устието на реката е разширено, като на всички места по пясъка имало следи от екскаватор. Според него са унищожени и част от дюните в предпазената околност.

" Проблемът на този плаж е, че " Албена " си е разрешила да промени вливането на реката, която идва от резерват " Балтата " в морето. Благодарение на това, с багери са минавали по плажа, с цел да прокопаят устието и да влиза в морето тази река, са унищожени над 800 метра от плажните дюни на плажа ", споделя Теодор Петков.

От управлението на курорта „ Албена " обявиха, че изместването на устието е натурален развой, а разливането на реката по плажа предизвиква вреди - брегът е подкопан, водата е лишила над 6 000 квадратни метра от плажа, унищожила е и част от дюните. От комплекса доста пъти са алармирали институциите за казуса. Теодор Петков е безапелационен, че устието на реката е разширено с екскаватор.

" След като имаше бурно море в продължение на една седмица от неприятното време, реката се беше затворила, пясъкът се беше възвърнал тук и те са пристигнали и отново са създали този отвор ", съобщи Петков.

На избрани места река Батова е заблатена и това затруднява естественото ѝ оттичане в морето. При по-обилни превалявания тя наводнява избените пространства на близкия хотел. Затова чиновници в курорта почистват речното корито, като това постоянно е в съгласие с регионалната администрация в Добрич.

" Често се е случвало при повишаване на равнището да се пълнят подземните пространства на хотела, мазетата и сервизните пространства, което основава стеснение на гостите ", изяснява Десислава Радева, шеф на хотел в курорта " Албена ".

Теодор Петков, като постоянен клиент на плажа, има наблюдения и твърди, че на мястото на остарялото устие в този момент има нов плаж, който преди не е съществувал. Това не се е случвало до момента в никакъв случай. Само този сезон е това. Най-вероятно задачата им е да си усилят плажната линия, споделя той.

По случая ще има инспекция. От управлението на курорта " Албена " обаче са безапелационни, че това няма да избави дюните от разлива на река Батова, тъй като е естествен развой. Решението е напълно в компетенциите на страната, настояват от комплекса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР