За цялата 2018 година държавната администрация отпуска всичко на всичко

...
За цялата 2018 година държавната администрация отпуска всичко на всичко
Коментари Харесай

Администрацията дава 4 стипендии за студенти, но приютява хиляди пенсионери

За цялата 2018 година държавната администрация отпуска всичко на всичко 4 стипендии за студенти. Малкото места предлага не една, а  от 559-те структури у нас, това е резюме на всички предложения. Смущаващото с оскъдността си предложение ни предизвика да проверим в какво положение е администрацията. Перфектно ли работи тя, че да няма потребност от младежи?

Краткият отговор е " Не ", а доказателството е последният отчет за положението на администрацията - за 2016 година, признат и оповестен от Министерския съвет.

Същата година свободните места в администрацията са 5 840. Общо щатните бройки са 132 648 по данни на отчелите се, като би трябвало да се има поради, че 35 администрации са пропуснали да го създадат, а други са позволили неточности. От тези близо 6 000 места незаетите повече от 6 месеца са също в хиляди - 2 811.

Според Националния стаистически институт към края на 2016 година заетите щатове са 98 342. Тук не са включени наетите в Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата. Младите чиновници (до 29 година включително) са под 10% - 11 913 (9.4%). В същото време, чиновниците на и над 60 години са 8 388 (6.6% от действително заетите). 960 от тях са ръководители. Пенсионираните или навършилите години за пенсия, само че работещи в администрацията са 2 852 (2.2%) от действително заетите чиновници. От тях 1 728 са се пенсионирали и след пенсиониране са назначени на служба – 1.4% от всички действително заети чиновници. Към тях би трябвало да се прибавят и част от хората, които получават или към този момент са придобиви право на пенсия през 2017 година - още 1 955 чиновници.

Висшистите са общо 73 963, само че 444 са с главно обучение.

Как стои въпросът със заплатите?

По данните, подадени до Евростат най-високото главно заплащане е на основен секретар - 3 900 лв.. Долният предел е 420 лева - за основен специалист, контрольор, старши експерт, основен експерт, механически помощник и реализатор.

Отчетите на администрацията демонстрират значително текучество. През 2016 година са прекъснати 11 712 контракта или 9.2%. Най-голямо е то в администрацията на Министерския съвет - след оставката на предното държавно управление и освобождението на политическите кабинети си отиват 21.5%.

Може ли да приемем, че работещите в администрацията, въпреки и с празни щатове, въпреки и застаряваща, се оправят толкоз добре, че просто нямат потребност от млади помощници?

Отговорът още веднъж е " Не ".

Ето единствено някои данни от отчета, потвърждаващи това:

- 15.56% от администрациите нямат система за документооборот;

- 15.38% от администрациите нямат система за правно-информационни услуги;

- 34.53% от администрациите не са въвели система за ръководство на човешките ресурси;

- 4.11% от администрациите нямат система за труд и работна заплата;

- 4.29% от администрациите нямат счетоводна система;

- 44.36% от администрациите нямат система за ръководство на база данни;

- 64.76% от администрациите нямат системи за ръководство на документи, потоци и наличие през WEB.

Наблюдава се застой в броя на администрациите, неизползващи или неразполагащи с разнообразни видове осведомителни системи и през 2016 година, означават създателите на отчета.

Само 30.05% от администрациите имат системи за ръководство на качеството.

Още по-смущаващо е, че все по-голяма част от администрациите въобще не ревизират дали хората, поради които съществуват - българските жители, са удовлетворени от тях. Става въпрос за 56.37% от всички структури. Наредбата за административното обслужване изисква това да се прави най-малко един път годишно, само че всеобщо се " пропуща ".

Колко затворени към жителите са администрациите демонстрира и констатацията, че единствено 28 централни администрации са основали опция претенции или заявки, тъжби, сигнали и оферти да се подават и на място в териториалните им звена или посредством общинските администрации. Само 2 централни администрации (НАП и НЗОК) са основали опция за подаване посредством общинските администрации.

74 администрации нямат създаден ред за вписване на тъжби.

През 2016 година към момента 13 от общо 487 отчели се администрации нямат одобрени Вътрешни правила за организация на административното обслужване.

Само в 71 администрации е въведена система за премерване и разбор на потреблението на услуги посредством другите канали за достъп съгласно профила/типа клиент, което води до усъвършенстване на процеса на обслужване. На въпроса дали имат въведени
системи за премерване и разбор на потреблението на услуги огромна част от администрациите показват, че събират анкетни карти и проучват тъжби, което демонстрира недоумение на концепцията за съществуване на такава система, означават в отчета.

През 2016 година 61 администрации не престават да отхвърлят да одобряват заявки за достъп до социална информация по електронен път.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР