За цял 8-часов работен ден българите получават пари, които стигат

...
За цял 8-часов работен ден българите получават пари, които стигат
Коментари Харесай

Получаваме на ден колкото за два килограма кашкавал

За цялостен 8-часов работен ден българите получават пари, които стигат за покупката на два кг кашкавал. Един час труд в България коства на работодателите 13,50 лева, демонстрират последните данни на Националния статистически институт. Но част от тези разноски на компаниите са за осигуровки. От получаваните от хората заплати също удържат налози и осигуровки.

В резултат след заплащане на всички данъци хората взимат приблизително по 8,80 лева за един час работа. Тези пари стигат за покупката на четвърт кг кашкава. А за през целия ден изкарваме за два кг. Това ни подрежда на последно място в Европейски Съюз по мярка на приходите, написа „ Труд “.

Има разлика в заплатите в администрацията и в частните компании. В публичния бранш разноските за един час труд са 15,88 лева, а в частния - 12,77 лева, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Най-скъпо излиза наемането на хора в бранша “Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ” - 29 лева на час, или 51 330 лева на година, демонстрират данните на Национален статистически институт. В този бранш влизат IT компаниите, телекомите, както и правенето на филми и телевизионни излъчвания.

Има голяма разлика сред заплащането на труда на IT експертите в държавния и частния бранш. Разходите на частните компании в бранша за труда на наетите от тях хора са над 52 000 лева на година, или над 4300 лева на месец. А в публичния бранш разноските са доста по-малко - над 30 хиляди лева на година, или 2510 лева на месец.

На второ място по заплати са заетите в бранша “Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива ” - 23,80 лева на час, или 39 725 лева на година. Тук заплатите имат минимален дял от общите разноски за труд по отношение на останалите браншове на стопанската система - под 70%. Другите разноски са здравни и обществени осигуровки, компенсации и разнообразни обществени надбавки. В този бранш също има голяма разлика сред заплатите в публичния и частния бранш, само че този път в интерес на държавните предприятия. Годишните разноски на частните компании в бранша за труда на един човек са 30 452 лева, а в държавните предприятия - 49 892 лева, което е покрай цената на труда на IT експертите в частните компании.

Третата позиция е за “Добивната индустрия ”, където един час труд коства 21,80 лева, което прави 35 859 лева за година. Тук разноските за труд в публичния бранш (42 167 лева.) още веднъж са по-високи в сравнение с в частния (32 209 лева.).

На четвърто място по заплата са заетите във финансите и застраховането. Цената на труда в тази сфера е приблизително 19,35 лева на час, или 33 653 лева на година. Като тук още веднъж заплатите в публичния бранш (52 726 лева за година дружно с осигуровките) са доста повече в сравнение с в частния (33 хиляди лева.). В бранша “Професионални действия и научни проучвания ” обстановката е друга. В публичния бранш разноските са приблизително 21 285 лева на година, а в частния - 31 145 лева

Най-ниски са разноските за труд в бранша “Хотелиерство и ресторантьорство ” - единствено 7,90 лева на час, или 12 966 лева на година.

На второ място по ниски хонорари са заетите в селското стопанство. Разходите на техните работодатели за труд са 9,30 лева на час, което за година прави 15 949 лева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР