За трудностите в театрите по време на пандемия разказа пред

...
За трудностите в театрите по време на пандемия разказа пред
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев за условията на пандемия: Изкуството ще ни спаси

За компликациите в театрите по време на пандемия описа пред ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Миналата събота в Народния спектакъл бяха раздадени премиите „ Икар “ – със 7 месеца забавяне и за пръв път без аудитория. Пандемията от COVID-19 удари извънредно мощно театралното изкуство и сега театрите би трябвало да работят с понижен потенциал.

Актьорът Христо Мутафчиев сподели спомените за дядо си, който е бил съвременник на Испанския грип, лишил живота на над 80 000 българи. Когато е разказвал за страшната зараза, възрастният мъж постоянно е казвал следното: „ Уважавай врага и не изпадай в нервност “.

Според Мутафчиев всички би трябвало да следваме този съвет – да съблюдаваме разпоредбите за сигурност, само че и да не се вманиачаваме. Актьорът утвърждава засилените ограничения в театрите, само че е на мнение, че страната не трябва да ги затваря и шефовете на съответните театри би трябвало да имат отговорност да прекратят постановките, в случай че има случай на ковид.

Христо Мутафчиев съобщи, че не е чул за нито един случай, при който някой да се е заразил с ковид до момента в който е бил фен на театрална режисура. Според него феновете са изцяло предпазени, разграничени през едно място и с тил един към различен. Най-незащитени са актьорите, съгласно него.

Той показа, че церемонията по раздаването на премиите „ Икар “ е била триумф, въпреки и без аудитория. Празната зала на Народния спектакъл ще показва на феновете, че те са най-важното за съществуването на театъра и че без аудитория театърът ще изчезне.

Актьорът е оптимист и счита, че светът ще се пребори с пандемията. А значима роля за това ще има тъкмо театърът. „ Изкуството ще ни избави “, съобщи той.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР