За тринадесета, поредна година, Регионалният исторически музей в Благоевград ще

...
За тринадесета, поредна година, Регионалният исторически музей в Благоевград ще
Коментари Харесай

Ценна колекция от монети е дарена на музея в Благоевград

За тринадесета, поредна година, Регионалният исторически музей в Благоевград ще се включи в Европейската самодейност „ Нощ на музеите ". Традиционно музеят ще предложи разнообразни по форма и наличие прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безконечен темп на времето, срещайки деня с нощта, предишното с сегашното, дребните с пораснали деца. В навечерието на Нощта на музеите културната институция получи извънредно скъпа сбирка от антични монети и предмети. Дарението направи благоевградчанката Емилия Канайкова, по избор на нейния брачен партньор Борислав, който си отива от този свят преди 2 години.

Благоевград

В продължение на над 30 години Борислав Канайков колекционира антични монети и предмети. Заветът му е богатата сбирка да бъде предоставена за публично прилагане като подарък за бъдните генерации.
Кирил Алексиев, шеф на Регионален исторически музей-Благоевград: Това, което направи госпожа Канайкова през днешния ден е извънредно огромен жест към Регионален исторически музей, и в действителност към историческото завещание на нашата област, тъй като по този метод ние можем да си допълним картината за монетосеченето, за циркулацията на монети в нашия район.
Най-голямо място в сбирката заемат римски императорски монети.
Нина Хаджиева, организатор в Регионален исторически музей-Благоевград:Като интервал монетите са от трети век преди Христа до 12-13 век след Христа. Най-ранните монети са на Александър Македонски и неговите наследници. Имаме монета която, т.е. те са две монети, които са от по този начин нареченото имитативно монетосечене, което е особено извънредно за долината на река Места и по -точно междинното течение на Места, видът е " Стримон тризъбец ". Това монетосечене е локално и се намира извънредно единствено в този район.
След като сбирката бъде почистена и реставрирана тя ще бъде изложена в залите на Регионалния исторически музей в Благоевград.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР