За третото място мнението им е различно, като посочените възможности

...
За третото място мнението им е различно, като посочените възможности
Коментари Харесай

Стабилност, не безпринципни коалиции и „промяна”

За третото място мнението им е друго, като посочените благоприятни условия са Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, надлежно и за четвъртото имат съмнение сред последните две посочени и „ Възраждане”. „ Български възход” на Стефан Янев вроятно ще влезе в идващия парламент, Има Такъв Народ е на чертата, а Демократична България събират към 6-7%.

Интересното е друго обаче. Има Такъв Народ на Слави Трифонов, които съгласно някои анализатори са отговорни за политическата рецесия, и които заради това са изгубили много гласоподаватели, надлежно са на ръба на влизане в идващото Народно заседание, не наподобяват по никакъв начин обезпокоени. Партията на Янев, за която към момента е противоречиво дали и с какъв брой ще се озове в Народното събрание, също не е кой знае какъв брой дейна. Други са тези, на които им трепери под лъжичката.

Малко преди дефинитивно да стане ясно, че ще има предварителни избори, Демократична България се втурнаха да завладяват тв студиата, с цел да упорстват за общо явяване на изборите с Политическа партия, малко по-късно допълниха предлагането си, като Христо Иванов изброи, по думите му: „ всички знакови лица и неправителствени организации от митингите от миналите години - Инициатива „ Правосъдие за всеки”, БОЕЦ, „ Ние идваме” на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като част от Отровното трио.”

Вчера Борислав Сандов – към този момент някогашен (за наслада на всички) министър на околната среда и водите също настоя за това: „ С Политическа партия имаме най-вече пресечни точки, най-близки сме като виждане за развиването на страната ни, от позиция на това, че сме по-модерни, насочени в посока Европейски Съюз и НАТО”, допълвайки, че поради партията на Кирил Петков и Асен Василев, предходната година Демократична България е стигнала до своя най-малко и на последните избори била минимум показана.

Разбира се, другите, които незабавно прегърнаха концепцията, бяха към този момент упоменатите от Иванов, някогашни ИБНИ, сегашни „ Ние идваме”, на бащата на подправените вести Арман Бабикян и на така наречен юрист Николай Хаджигенов, за който се приказва, че няма извоювано дело, а редица от някогашните му клиенти на собствен ред желаят да съдят него, тъй като го упрекват в съзнателно отсрочване на делата им, отсъствие на правосъдни съвещания, заграбване на хонорарите им, без да е приключил това, за което са му платили. Въпросните ибни-та се бяха шмугнали за малко в Народното събрание, посредством най-вече на гласовете за Мая Манолова и Татяна Дончева, с които до неотдавна деляха общи дела и хрумвания. И в този момент е време още веднъж да се опитат да се впият като пиявица към някой.

Другите, които Иванов назова – „ БОЕЦ” на Георгиев, заловен да рови в партийната каса на локална конструкция на ГЕРБ, след което позорно изпъден от партията, а след това трансформирал се в главен герой против бивашта си партия, в частност - против Бойко Борисов, отхвърлиха общо явяване. По-точно, прецизираха, че нямат блян към присъединяване в избори и във властта.

Но да се върнем на Демократична България. Иванов съобщи още, че в случай че с групировката на Петков и Василев се явят с общи листи, ще имат задоволително парламентарна мощ, с цел да се противостоят на Българска социалистическа партия, които били за договаряне на газови доставки от „ Газпром “ и обновяване на договарянията с тях. Демократична България, които безусловно допреди седмици бяха в коалиция точно с Българска социалистическа партия, в този момент се чудели, благите, по какъв начин да ги отстраняват. И от доста чудене измъдрили Политическа партия да ги приютят.

И на дребните деца е ясно, че прогнозните резултати, които социологическите организации дават на Демократична България, са несигурни. Често са и повишени. Най-несигурни от тези на всички други. Знаят го чудесно и Демократична България. Затова са впрегнали дежурните си лаладжии и медии да бълват всекидневно агитация, че било наложително да се явят дружно с Политическа партия. То не са разбори, публикации, мнения, причини „ за”.

Затова от общо явяване интерес имат единствено Демократична България. Пределно ясно е, както и Сандов загатна през вчерашния ден, от партията се опасяват, че Политическа партия още веднъж ще притегли към себе си разочарованите от ексградската десница, както и част от колебаещите се за кого да дадат гласа си. Самите социолози също не са безапелационни, а хипотетичният резултат от 6% не е доста надалеч от границата на изпадане от Народното събрание.

Така или другояче, водачите на умнокрасивитета твърдо имат вяра, че сигурно могат да се върнат на депутатските банки в листите на Политическа партия. Да не забравяме и друго – обичайно, множеството социологически организации надуват вота за Демократична България, а най-после се получава „ три дни иху, след това тихо”.

Но греда! Политическа партия общително заобикалят да разясняват невероятното предложение на Христо Иванов за общо явяване, а съгласно осведомени, на среща сред водачите им, Демократична България са получили и формален отвод. Причините са няколко:

Усилено се приказва, че партията на Петков и Василев е поръчала социологически проучвания, съгласно които независимото явяване им подсигурява по-високи резултати, в сравнение с врата да им се увесят тресящите се от вътрешни крамоли дебейци.

Няма и спор, че гласоподаватели от периферията, която никога не биха дали своят вот за Демократична България, има възможност дадат гласа си за Политическа партия.

Не по-малък проблем е реденето на листите. Както знаем, Демократична България съвсем стигнаха до дърпане на косите сред трите партии в обединението при предходни избори. Плевен, Варна, Сливен и Ямбол са главните бурета с барут, които се възпламеняват при всеки идващ избор. Да не задълбочаваме тематиката, само че призраци като Методи Лалов и Лозан Панов, които насочат много аргументирани рецензии към ръководстото на Демократична България, а и които са били директни очевидци на протичащото се в самата партия, в допълнение натежават везната на Политическа партия „ п
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР