За трета поредна година България се утвърждава като устойчива туристическа

...
За трета поредна година България се утвърждава като устойчива туристическа
Коментари Харесай

Ангелкова във Варна: Отчитаме добър сезон и повече туристи това лято!

За трета поредна година България се утвърждава като устойчива туристическа дестинация. Това се удостоверява от данните на Национален статистически институт от началото на годината и за първите два месеца на лятото. Само за двата месеца юни и юли имаме над 2,600 млн. задгранични туристи, което е растеж от 3,6%. Така, че прогнозите ни за към 5% растеж от юни до септември ще бъдат достигнати. Това съобщи пред медии във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя акцентира, че за първите 7 месеца от януари до юли имаме над 5,2 млн. задгранични туристи, което е нарастване от 6,9%. Данните са доказателство, че вървим в вярната посока, сподели министър Ангелкова. Доказателство за това е и фактът, че огромните туроператори като " Томас Кук “ и  " ТУИ “ обмислят да започват полети за България още от април 2019 година, което ще даде опция да се разширят крилата на дейния сезон.

Относно казуса с съветската компания " Турово “, която осведоми Федералната организация по туризъм на Русия за това, че не може да върне назад туристите, които са тук в България, министър Ангелкова разясни, че министерството е в контакт с Федералната организация за туризъм на Русия, а тя и ръководителят на съветския туризъм Олег Сафонов наблюдават обстановката непрестанно. Над 260 съветски деца се прибраха в Родината си през последните дни. Още 18 деца предстоят да се завърнат сполучливо на 1 септември. Билетите им са поети от българската компания " Ной травел “. " Провели сме редица срещи и с генералния консул, който е тук във Варна, и с представителите на компанията. И сега представител на Министерството на туризма е на летището, с цел да се увери, че лицата, които би трябвало да пътуват ще го създадат безпроблемно “, безапелационна бе министър Ангелкова.

Тя увери, че инспекциите по Черноморието ще продължат до края на летния сезон. Министър Ангелкова сподели, че хотел " Палма “ в Златни пясъци, за който бе открито, че не дава отговор за условията за категоризация, е глобен и следва намаление на неговата категория. Собствениците обаче упорствали за потвърждаване на категоризацията. Във връзка с хотел " Бяла бийч ризорт “, който пък бе с изчезнала категоризация, към този момент има подадено искане за категоризиране. Ще бъде направена нова инспекция и според от резултатите при инспекцията ще бъде решено каква категоризация ще им бъде дадена.

Министър Ангелкова посочи още, че към този момент има деклариран интерес за идния зимен сезон, като упования ръст  е в границите на 5-10%. Според нея зимният сезон в последните две години има извънредно сериозен растеж. За сезон 2016 г.-2017 година е регистриран съвсем 19% растеж, а за 2017 г.-2018 година повишаването бе с над 12 на 100. " Надявам се да реализираме една от задачите, които сме си сложили, в случай че не тази, то най-късно идната година, а точно 10 млн. задгранични туристи за летен и зимен туризъм. Но несъмнено, най-голямата цел е обвързвана с крилата на сезона – по тази причина тази материална база, която имаме тук, по цялото Черноморие, да бъде употребена “, разясни министър Ангелкова. Според нея посредством създаването на винено-кулинарните направления, културно-историческите направления и спа дестинациите ще бъде допустимо страната ни да се утвърди като  четирисезонна дестинация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР