За това сигнализират зрители на По света и у нас.

...
За това сигнализират зрители на По света и у нас.
Коментари Харесай

Има недостиг на някои лекарства срещу тромбози в аптечната мрежа

За това алармират фенове на " По света и у нас ". Наша инспекция на няколко места в страната сподели, че има аптеки, в които хепарини в действителност липсват. Сигнали за дефицит на хепарини получават и в Националната пациентска организация. От здравното министерство обявиха за " По света и у нас ", че в страната са налични количества, задоволяващи актуалното ползване на лекарствените артикули, както от страна на лечебните заведения, по този начин и на свободния пазар.

В тази столична аптека двата най-популярни нискомолекулярни хепарини за бременни липсват от 14 дни. Доставките са в дребни количества и се изчерпват бързо.

" Предимно задоволяват болничния пазар. Болниците да имат налични количества за по-тежките случаи. Освен това наложително би трябвало да има количества за бременните дами ", съобщи магистър фармацевт Маргарита Грозданова, член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Наблюденията на фармацевти са, че медикаментите се търсят най-вече от хора на междинна възраст - сред 40 и 50 годишни.

" Има таблетни форми и модерна такава антиколагулантна терапия, която също се оправя доста добре при такива тромбози и виждам, че лекарите изписват доста постоянно таблетна форма, която е и комфортна за домашни условия.

Според асоциацията на аптеките у нас дефицит на тези медикаменти в аптеките няма, а предпочитано се доставят лечебните заведения.

От здравното министерство обявиха за " По света и у нас ", че не са постъпвали сигнали за липса на тези лекарства нито при тях, нито в Изпълнителната организация по медикаментите. И допълват, че в страната са налични количества, задоволяващи актуалното ползване на лекарствените артикули, както от страна на лечебните заведения, по този начин и на свободния пазар.

" Притежателите на разрешенията за приложимост на двете медикаменти увериха Министерството на здравеопазването, че в страната са налични количества, задоволяващи актуалното ползване на лекарствените артикули, както от страна на лечебните заведения, по този начин и на свободния пазар. Доставките на „ Фраксипарин “ и „ Клексан “ са регулярни ", показват от здравното министерство.

В огромните аптеки в Пловдив няма и от двата медикамента. Но и търсенето не е огромно. В дребна квартална аптека обаче имаше и от двата препарата.

Сигнали за дефицит на хепарини получават и в Националната пациентска организация.

" Някои хора се презапасяват. В някои случаи това са лечебни заведения. В други случаи пък доставките не са регулярни заради обстановката ", сподели Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

Хепарини за бременните във Варна има, само че другите пациенти от време на време не съумяват да си намерят, поради огромното търсене около третата вълна на ковид.

От Националната пациентска организация оферират решение на казуса.

" В дълготраен проект здравните управляващи да помислят за количества хепарини, които да са налични в такива обстановки ", разяснява Станимир Хасърджиев.

Търсенето на антиколагулантите е повишено с 30% спрямо предходната година по същото време, регистрират от Асоциацията на аптеките в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР