За терапевтичните свойства на виното е писал най-известния древноримския лекар

...
За терапевтичните свойства на виното е писал най-известния древноримския лекар
Коментари Харесай

Терапевтичните свойства на любимата напитка на дамите, която присъства като задължителен елемент в не един филм

За лечебните свойства на виното е писал най-известния древноримския доктор Гален, а Хипократ е употребявал виното като успокоително и антисептично средство. Червеното вино се вписва и в християнската традиция, защото то символизира кръвта на Христос. Умерената консумация на вино се свързва с удобно въздействие върху здравето, да вземем за пример, във Франция – по-малък % на сърдечно-съдови болести, а в Кавказ – огромен брой дълголетници. Не бива да пропущаме, че алкохолът и здравето надали са съвместими понятия. 

Ето пет удобни въздействия от използването на вино, основаващи се на извършени научни проучвания.

Предотвратява сърдечно-съдови болести и усъвършенства метаболизма

Експерименти, извършени от Института за биомедицински проучвания Август Пи и Суниер в Барселона, Испания, показват, че потреблението на отлежало изсъхнало бяло вино понижава риска от сърдечно-съдови болести. Ефектът се дължи на възобновяване на ендотелните кафези, които " облицоват “ кръвоносните съдове, като по този метод се обезпечава по-добра кардиозащита. В допълнение, умерената консумация на такова вино понижава броя на възпалителните кафези и провъзпалителните биомаркери. Между другото, при джина, който също е проучен на тези проби, не са открити такива свойства.

Може би тези свойства на виното изясняват обстоятелството, че французите, които обичайно използват вино и имат доста скотски мазнини в хранителния си режим, а кръвните им равнища са с високо наличие на холестерол, рядко страдат от сърдечно-съдови болести и хипертония.

Друго проучване, извършено от израелски и американски учени, е включвало пациенти с диабет втори вид. Те били разграничени на три групи – консумиращи алено вино, бяло вино и минерална вода. Експериментът се провел в продължение на две години. След приключването му било открито, че най-голямо усъвършенстване в контрола на липидите и глюкозата се следило при тези, които пиели алено вино. На второ място били тези, които пиели бяло вино. При тях също се следили усъвършенствания, само че в по-малка степен. В допълнение, при тази група хора не се следило високо кръвно налягане и чернодробната функционалност не се влошавала.

Подобрява се действието на белите дробове

Учени от Университета в Бъфало провели проучване, в което взели участие 1555 индивида. Всеки от тях бил оценен за степен на консумация на алкохол и вкусови желания. В резултат на това учените открили, че пиещите вино имат най-високата централизация на защитни антиоксиданти в кръвта си. Както означават учените, това се дължи на действието на белите дробове.

Освен това хората, които са консумирали изсъхнало вино, са имали по-добри други индикатори, показващи действието на белите дробове, които от своя страна влияели на продължителността на живот. Като допълнение учените установили усъвършенствана функционалност на сърдечно-съдовата система.

Подобряване действието на бъбреците

Италиански откриватели открили, че кафеената киселина, която се съдържа в в бялото вино, има позитивен резултат върху бъбречната функционалност. Те също по този начин разкрили позитивен резултат, който дребни дози от кафеена киселина оказват върху ендотелните увреждания. Този резултат се свърва с оксидативния стрес.

Подобряват се когнитивните функционалности

Изследвания демонстрират, че характерните антиоксиданти, открити в сухото вино, предотвратяват намаляването на когнитивните функционалности. Резултатите от едно такова изследване са оповестени в списанието Nutritional Biochemistry. Експериментът се е провел върху мишки в продължение на два месеца. Било открито, че хранителен режим, обогатен с бяло вино, намалявал вероятността мишките да развият когнитивните проблеми, причиняващи заболяването на Алцхаймер.

Антисептични и антибактериологични свойства

Хипократ е бил прав, тъй като сухото вино в действителност има потресаващи антисептични свойства. В рамките на пет минути всички патогени на тиф умират в него, а патогените на холера не могат да оцелеят дори в много разредено вино. Именно поради това в антична Гърция и античен Рим са добавяли вино към водата, с цел да я дезинфекцират. Този резултат се дължи на съществуването на танини във виното.

Колко изсъхнало вино можете да пиете дневно

Това е един от най-спорните въпроси какъв брой вино може да се използва с цел да не се вреди на здравето. Лекари предлагат на дамите да пият не повече от една чаша дневно, а за мъжете са допустими 2-3 чаши. Това е оптималното количество, което учените даже приравняват на час подготовка във фитнеса. Учени от канадския университет в Алберта открили, че да изпиеш чаша алено вино е толкоз здравословно, колкото един час, прекаран във фитнеса. Тайната на този позитивен резултат на виното върху организма се крие в съединението ресвератрол. Този натурален фитоалексин покачва работоспособността, усъвършенства сърдечната функционалност посредством увеличение на сърдечната периодичност и укрепва мускулите, което в действителност е равно на резултатите от визитата на фитнес. В допълнение към всичко посочено нагоре, ресвератролът също по този начин контролира равнищата на кръвната захар и има резултати, забавящи стареенето.

Естествено доводите на съперниците на алкохола също по този начин могат да бъдат много безапелационни. Но както с доста други неща на този свят значима е умереността. Така че в тези студени зимни дни няколко чаши хубаво алено вино, гарнирано с подобаващи мезета и приятна компания ви подсигурява, в случай че не изгода, то най-малко незабравимо преживяване. Остава въпросът да се спре в точния момент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР