За тази една година равносметката е, че е постигнат много

...
За тази една година равносметката е, че е постигнат много
Коментари Харесай

Милена Милотинова: Не е тайна, че в момента е почти забранено да си българин в РСМ

За тази една година равносметката е, че е реализиран доста непретенциозен прогрес след приемане на френското предложение. А това е преговорната рамка на РСМ и без осъществяване на изискванията по тази преговорна рамка тя не може да стартира договаряния. А предусловие е записването на българите в конституцията, съобщи в студиото на Българска национална телевизия " Денят стартира " Милена Милотинова, публицист в " Bulgaria ON AIR ".

Виждаме, че една година не може да се събере конституционно болшинство, до неотдавна нямаше и завършени текстове, които да се предложат, посочи тя и добави, че става въпрос за човешки права, а те са фундаментът на Европа и отбраната им е един главните копенхагенски критерии, които всяка страна-членка е спазвала и изпълнявала, а всяка страна-кандидат е покривала.

По думите й, равносметката е - вместо осъществяване на уговорките, една година пропиляна в лобизъм.

За мен е неуместно, че се откри конституционно болшинство за приемане на ретроактивно законодателство, ориентирано по отношение на клубовете на българите в РСМ, само че не може да се откри конституционно болшинство за регистриране на българите в конституцията.

Милотинова разяснява, че българите освен би трябвало да се впишат в преамбюла на конституцията на РСМ, само че и на всички останали места, където са упоменати останалите нации и елементи от нации, с цел да могат да имат действителни права и да имат правата, които имат останалите нации в РСМ.

Не е загадка, че сега е съвсем неразрешено да си българин в Северна Македония, разяснява журналистът.

Ако не се одобряват конституционните промени в РСМ, няма старт на договарянията за приемане в Европейски Съюз, и това е императивно ясно предусловие на Европейския съвет и на всички членки, е безапелационна тя и добави, че всевъзможни вътрешнопартийни боричкания за повече въздействие в обществото единствено стопират Македония по европейския й път.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР