За спешна среща с президента, премиера, земеделския министър и свикване

...
За спешна среща с президента, премиера, земеделския министър и свикване
Коментари Харесай

Фермери от три региона протестираха в Хасково

За незабавна среща с президента, премиера, земеделския министър и привикване на спешен щаб приканиха десетки животновъди от три области в страната на митинг в центъра на Хасково. Фермерите се събраха за осведомителната акция на аграрното министерство във връзка Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България за интервала 2023-2027 година Зала „ Хасково “ обаче, се оказа тясна за пристигналите, измежду които и доста специалисти от аграрни служби в областите Хасково, Кърджали и Стара Загора, което също стана мотив за неодобрение ии напрежение, откакто множеството стопани останаха извън. Това принуди уредниците да насрочат и втора сесия на презентацията от 14 ч.

Председателят на Асоциацията „ Обединени български животновъди “ Бойко Синапов съобщи, че стратегическият проект убива българското земеделие и прикани фермерите да изоставен срещата, тъй като в документа не са включени настояванията им. Той бе безапелационен, че този проект не е в полза на нито един от секторите в земеделието и предвижда продоволствена рецесия и вълна от банкрути, в случай че не бъде изменен.

Управляващите би трябвало да защитят българското земеделие и произвеждане, тъй като това е детайл от националната сигурност, съобщи и ръководителят на Асоциацията на биволовъдите в България Мария Степанчева. Тя уточни, че единствено в област Хасково от 108 млечни ферми към този момент са останали 44, до момента в който в Стратегическия проект били заложени единствено 63 млн. евро за отглеждането на животни, съвсем що се касае за дивечовите стопанства, а 110 млн. евро- за консултантски услуги.

Животновъдите са недоволни и от ниската изкупна цена на кравето мляко, която от 1 лева на литър към този момент е паднала до 80 – 85 ст. Те са безапелационни, че в случай че не бъдат подхванати ограничения за избавяне на бранша, ще бъдат принудени да подхващат още по-сериозни митинги. Според слуховете измежду тях причина за ниската изкупна цена е вносът на по-евтино мляко от Украйна. За засилен държавен надзор и отбрана на българските стопани упорстват още от бранша.

Недоволство назрява и при зърнопроизводителите, които също обмислят митинги, осведоми Пенка Христова от организацията им.

След като фермерите напуснаха осведомителната среща останаха пред залата, като измежду тях се чуха и гласове още през днешния ден да стартират протестни дейности и блокиране на пътища. Предстои да координират проектите си и с животновъди от други райони, като на следващия ден такава осведомителна среща за Стратегическия проект следва в Пловдив.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР