За случая с изчезналия в подножието на връх Вихрен 69-годишен

...
За случая с изчезналия в подножието на връх Вихрен 69-годишен
Коментари Харесай

Експерт: След 3 дни в подножието на връх Вихрен оцеляването е почти невъзможно

За случая с изчезналия в подножието на връх Вихрен 69-годишен мъж имаме малко информация. Казват, че е добре снабден, само че това е необятно разбиране. Това съобщи доцент Кънчо Долапчиев, учител по спортно катерене и туризъм, в ефира на „ Твоят ден “ по Нова тв.

Той допуска, че мъжът е тръгнал или по Джамджиевия борд, или по Източния път. " Това са сложни направления, за тях наложително би трябвало да имаш ледокоп и котки. Тревата е заледена, няма сняг, има мощни пориви напразно, няма къде да се скриеш. След три дни оцеляването е съвсем невероятно. Но акцията не се приключва, ще се търси докрай ", разясни Долапчиев.

" Разчитаме не единствено на дрона, само че и на човешка мощ при издирването ", сподели Методи Баненски от Планинската избавителна работа в Банско. Той уточни, че регионът е огромен, а теренът - рисков. 

Долапчиев предложи оборудването на туристите да е в характерен цвят – алено, жълто, оранжево, тъй че да бъде елементарно забележима от дроновете. Той също по този начин поучава хората да не вървят сами в планината, да имат заредени телефони, да носят храна и вода. 

„ Опасностите идват по две посоки – подценяване на природата и надценяване на личните благоприятни условия “, сподели още Долапчиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР