За следващата година управляваният от Йоанис Коцианос Алианц България холдинг

...
За следващата година управляваният от Йоанис Коцианос Алианц България холдинг
Коментари Харесай

Йоанис Коцианос: Догодина стъпваме на пазара на здравно застраховане

За идната година управляваният от Йоанис Коцианос " Алианц България холдинг " предвижда растеж от 5% в застраховането

© Надежда Чипева Визитка

Йоанис Коцианос е ръководител на изпълнителния комитет на " Алианц България холдинг ". Има повече от 10 години опит в областта на застрахователния бизнес, финансите, ръководството на риска, прогнозното моделиране и развиването на нови артикули. Завършил е математика в университета " Браун " в Съединени американски щати. Владее свободно гръцки, британски, немски, шведски, френски и норвежки език.За компанията

" Алианц България холдинг " е финансова група, част от европейския осигурителен колос Allianz, който е и мажоритарен притежател, притежаващ над 66% дял в компанията. Чрез дъщерните си компании в застраховането, пенсионното обезпечаване, банкирането и лизинга групата предлага сложно обслужване на повече от 1.5 млн. клиенти в страната. За предходната година консолидираните доходи на холдинга доближават до 337.1 млн. лева, а чистата облага е близо 67 млн. лева Каква беше вашата персонална мотивация да оглавите " Алианц България холдинг "?

" Алианц България холдинг " е компания, в която работят над 900 души и за всички тях е доста значимо организацията да е добре ръководена. Когато през 2018 година дойдох в София и поех позицията Главен шеф " Подписваческа активност ", за мен не беше цел да стоя отпред на организацията. Но трансформацията в района и съответно в Унгария наложи промени в мениджмънта и досегашният началник Александър Проценко бе определен за основен изпълнителен шеф на " Алианц Унгария ". Така на база одобрената процедура за обмисляне на приемствеността ми беше дадена опция да поема тази позиция тук. С опита, който съм натрупал, нямам терзания за това, което ме чака. Смятам, че моментът беше добър, и съм признателен на предоставената ми опция, тъй като в тази си роля мога да повлияя доста повече за развиването на компанията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В какво положение е холдингът при встъпването ви на позицията?

" Алианц България " има стабилен пазарен дял, а също по този начин и добра доходност. Компанията към този момент беше почнала плана за промяна, което докара до усъвършенстване на разноските, по-добра успеваемост и благонадежден надзор, тъй че за мен остава да се съсредоточа върху растежа, комерсиалната интензивност и модернизиране на процесите.

Това ли е в дневния ви ред в кратковременен проект?

За мен е значимо да сме бързи в обслужването на клиентите, продуктите ни да са елементарно разбираеми за тях и да имаме положителни софтуерни решения. Дигитализацията заема централно място, тъй като тя дава опция да реализираме всичко това. Наскоро обновихме главната си банкова система. Сега изготвяме рамката на ново направление в работата ни - здравното обезпечаване като част от пакета придобивки за чиновниците в корпоративния бранш. Планираме да стъпим на този пазар през втората половина на идната година. Имаме упоритости да продължим да растем, само че не непременно, а с обмислен риск.

Какво бихте желали да постигнете с компанията?

Основното, което желая да реализира, е компанията да оперира по-ефективно на пазарите, на които работи. Искам тази смяна, която се прави, да не е стресираща, а в противен случай, да послужи като база за триумф в дълготраен проект. Искам да продължим съдействието с сътрудниците ни, тъй като противоположната връзка, която получаваме от тях, ни оказва помощ да подобрим работата си.

Какъв е анализът ви за капацитета на пазарите, на които " Алианц България холдинг " работи?

В застрахователния бранш предвиждаме 5% растеж на премийния доход, като развиване чакаме освен в автомобилното обезпечаване, само че и в имущественото и в здравното обезпечаване. В животозастраховането чакам да има оживление и прекосяване от чисто спестовните застраховки към капиталовите артикули.

В банковия бранш трендовете също са позитивни. България е единствената страна, в която групата има банка, и като състезател с 2.7% пазарен дял ние сме наясно, че тя се нуждае от рационализация и специализация в компетентности, които да я отличават. Инвестираме доста в това банката да бъде конкурентоспособна. Банковият бранш е доста конкурентен, ликвидността е огромна, капитализацията пораства, депозитите - също, макар че лихвите по тях са ниски. Ние сме част от икономическа система, която сега глоби непотребната ликвидност с доста капитали, които търсят в какво да бъдат вложени, а по този метод е мъчно да поддържаш равнище на приходите. Ето за какво за нашата банка, имайки поради нейния размер и позиция, целта остава възстановяване на успеваемостта и специализиране в сегменти, в които тя се отличава на пазара. Затова влагаме и в рационализация.

В пенсионното обезпечаване чакаме дебатът за етапа на погашение на спомагателните пенсии да стигне до Народното събрание и да имаме към този момент утвърден модел, по който да работим. Това е доста значима смяна, тъй като до момента бяхме във етапа на акумулиране на средства и в този момент наближава моментът, в който поетите обещания към пенсионно обезпечените лица би трябвало да бъдат изпълнени. Имал съм опция да вземам участие в полемиките и считам, че има работещо предложение, само че е доста значимо върху какви допускания за смъртността и продължителността на живота ще се построи моделът. Положителното е, че в него ще бъде даден период, през който, в случай че се виждат някакви недостатъци, ще може да се правят корекции.

Очаквате ли скорошно разрешаване на казуса с мониторинга по системата " Зелена карта ", който застрахователите в България имат?

Положителното е, че Националното бюро на българските автомобилни застрахователи е в разговор с интернационалното бюро, водят се договаряния, които да удовлетворят упованията. В интерес на всички застрахователи е обстановката да бъде позволена. Застраховката " Гражданска отговорност " има доста значимо публично значение и се надявам, че се върви във вярната посока за намиране на решение, както и да има баланс в шерването на разноските по осъществяване на ограниченията за сходство.

Какво съгласно вас стимулира работещите в холдинга и по какъв начин се състезавате за привличане на чиновници?

Смятам, че това, което оказва помощ в привличането на фрагменти, е мениджърът на една организация да е откровен и да е зает към своите чиновници. Искрен значи, че сътрудниците ти могат да имат вяра на това, което казваш, тъй като то е и това, което правиш. А зает е да си покрай своите чиновници, да чуваш какви са проблемите им и да им помагаш да ги разрешат. Подкрепям разнообразието, творчеството, желанието да се развиваш.

Има ли избрани умения, които насърчавате вашите чиновници да получават?

В " Алианц " имаме вътрешни стратегии за рационализиране на уменията освен в региона на технологиите, само че също по този начин работим по поощряване на лидерските качества на сътрудниците. Освен това спонсорираме придобиването на акредитация в специалности като риск мениджмънт и актюерство. Аз самият съм се възползвал от тези благоприятни условия за повишение на квалификацията в границите на организацията и считам, че в този момент е мой ред да поддържам развиването на сътрудниците.

Какво виждате като наклонност в потребителското държание и по какъв начин съгласно вас промишлеността може да обслужва клиентите си по-добре?

Ако преди потребителите сравняваха артикули и услуги от една категория или бранш, в този момент съпоставят равнището на обслужване и потребителското преживяване от една сфера с това, което получават във финансовия бранш. Финтех фирмите се насочиха към обособени услуги, в които предложиха на потребителите интерактивност и улеснение. Това ни сподели посоката, в която се движим. Ние имаме поддръжка от групата на Allianz в тази тенденция и създаваме артикули, които са разбираеми, дават опция за индивидуализиране на услугите и в това време са задоволително транспарантни за рисковете. Например в застраховането клиентите се тормозят дали вредата им ще бъде изплатена, както и откакто бъде доказан размерът на компенсацията, по кое време ще пристигна заплащането. За да спестим сходно отрицателно прекарване, ние залагаме на експедитивност, изясненост и връзка с клиентите. Q&A

Коя е обичаната ви финтех услуга?
Намирам за доста забавна компанията Lemonade - това е стартъп, който предлага застрахователни услуги на притежатели на парцели и на наемодатели. Тя е и една от най-бързите в процеса по предявяване на вреди. Специалното звено на Allianz за работа с финтех бранша работи с тази компания, както и с други доста забавни имена, като N26 да вземем за пример.

Привързан ли сте към някое софтуерно устройство? Можете ли да оцелеете без смарт телефон в джоба?
Мога, несъмнено. Телефонът е належащо устройство, само че би трябвало да можем да се откъсваме от него, да си даваме време да мислим, действаме, ориентираме и без него. Както всяко друго устройство, което е потребно, и с него би могло да се злоупотреби.

На какво посвещавате свободното си време?
Четене, спорт, пътешестване. Физическата интензивност ми оказва помощ да изляза отвън мислите за работа, да уравновесявам. Пътуването е част от моя живот, защото фамилията ми е в Гърция, а, работейки в разнообразни страни, приятелите ми са на разнообразни места по света.
Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР