За шести пореден път в София се проведе конкурс за

...
За шести пореден път в София се проведе конкурс за
Коментари Харесай

Пивовари се състезаваха в направата на домашна бира

За шести следващ път в София се организира конкурс за бира, приготвена в домашни условия. Организатор е Асоциацията на домашните пивовари в България. Тази година в девет категории се състезаваха над 230 разнообразни бири от 12 страни.


Повече от седем часа бяха нужни на 25 интернационалните съдии, с цел да опитат всяко питие. Основните критерии, по които те оценяваха бирата, бяха мирис, външен тип, усет, чувство в устата и общо усещане. Освен спечелили, във всяка една категория беше определена и най-хубавата бира, като този път участниците не са единствено български.

Бирите, които през днешния ден ще бъдат журирани, са 235, обединени в девет групи, категориите, които са показани са над 25.
Темелко Пампов: Всички страни от Централна и Източна Европа са показани. Най-голямо присъединяване от непознатите страни имаме от Хърватия, Румъния и Словакия.
Минималният период за подготвяне на домашно питие е към 21 дни. По данни на Асоциацията хората, които вършат бира в домашни условия от зърно у нас са близо 1000, тъй като процесът не е комплициран.

Христо Цочев: Трябват ни две тенджери и една кофа и общо взето всичко се намира в средностатистическата кухня.Христо Цочев: Домашната бира е доста друга от заводската по същия метод, по който домашната лютеница е по-различна от промишлената лютеница. Когато си я създадем сами, вложим личния си труд и умения, тя придобива напълно друг, даже прочувствен темперамент за нас.
Докато пивоварите се състезаваха, всеки който искаше, можеше да пристигна на състезанието, с цел да опита домашното питие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР