За шести пореден път българските деца могат да изберат своите

...
За шести пореден път българските деца могат да изберат своите
Коментари Харесай

Децата гласуват за наградите за детска книга Бисерче вълшебно до 15 април

За шести следващ път българските деца могат да изберат своите обичани книги за миналата година, номинирани за премията “Бисерче вълшебно ”. Отличието се връчва от 2013 година и е единствената българска премия за съвременна детска литература, чието жури се състои от деца. Основна цел на плана е да запознае читателите от 5 до 16 години със актуалната художествена литература, издавана на български език, както и да насърчи четенето измежду подрастващите.
Официален старт на гласуването бе даден на 20 февруари в Столичната библиотека и то ще продължи до 15 април. Тази година децата ще избират всред 101 заглавия, разграничени в четири възрастови категории. Гласуването става онлайн на уеб страницата на състезанието. 
Идеята на премията е децата да се научат да четат на драго сърце и схващане, сподели в предаването " Хоризонт до обед " Вал Стоева , създател на фондация " Детски книги ", която стои зад акцията:

Не чакаме децата да прочетат всички 101 заглавия, а да потърсят, да открият това, което ще им бъде забавно и откакто са прочели няколко заглавия - да дефинират една книга художествена литература и една нехудожествена, за които да гласоподават. 
Без родители, учители и библиотекари не бихме могли да извършен акцията, уточни още Стоева. 
Илюстраторът Капка Кънева взе участие в състезанието с книгата " Съвет към дребните девойки "  от Марк Твен. Кънева е номинирана в категория " Изследователи ". Изрязва героите в своите илюстрации от хартия и картон, трансформира ги в хартиени пластики, а по-късно ги снима, тъй като за нея е значимо с изключение на да е забавна за четене книгата да става и за игра. Кънева преподава в Националната художествена академия.
Пред " Хоризонт " Капка Кънева изясни, че  " Съвет към дребните девойки " е първата детска брошура, в която е имала опция напълно да сътвори от хартия всички персонажи и средата, в която те се изявяват: 
Марк Твен е нещо като икона на моето детство и беше извънредно предизвикателство и наслада да срещна един Марк Твен, преди да бъде Марк Твен, тъй като това негово произведение е написано още в по-ранните му години, и да го опозная от една по-различна позиция.
Още за състезанието чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР