За сериозни проблеми при отчитането на изборните резултати сигнализираха ,

...
За сериозни проблеми при отчитането на изборните резултати сигнализираха ,
Коментари Харесай

Проверка на факти: Има ли неотчетени гласове от машинния вот на 2 април?

За съществени проблеми при отчитането на изборните резултати алармираха, и участници във вота. Множество неточности в протоколите и неотчетени гласове са измежду главните проблеми, които се открояват.

За това такива опасности алармираха и гласоподаватели още в изборния ден.



, които най-силно подлагат на критика метода, по който се организираха изборите, демонстрират, че поправянето на позволените неточности не би трансформирало изборния резултат. И те, и неправителствени организации, обаче упорстват, че случилото се дискредитира изборния развой.

За алармираха още в изборния ден и от някои РИК-ове.



А видеонаблюдението и многото неточности в протоколите демонстрираха серия нарушавания при броенето на бюлетините.

Българска национална телевизия сподели това в излъчванията " По света и у нас " и в рубриката " След новините ".



Решихме да проверим по какъв начин е регистриран машинният избор на гласоподавателите в секциите, в които машините стопираха да работят и тези, за които има постъпили сигнали за проблем с машините в Районните изборни комисии.

За да разберем кои са тези секции, прегледахме решенията на всички в страната, оповестени на формалните им интернет страници в изборния ден.

Открихме 156 секции с проблематични машини. Сравнихме данните от протоколите с резултатите на секционните комисии и числовите данни от машинно гласоподаване (т.нар. данни от флашките на машините), оповестени на уеб страницата на ЦИК.

Така установихме, че вотът на най-малко 76 гласоподаватели , дали своят вот с машина в 29 секции в страната, не е регистриран.

Тези 76 гласоподаватели са пуснали бюлетина, която обаче се е оказала дефектна - това не е видяно или не им е обещано право да гласоподават повторно.

Освен това има над 300 машинни бюлетини в изследваните под 160 секции, чиято орис е неразбираема - част от тях са дефектирали, част са резултат от опити за наново гласоподаване, само че заради метода, по който резултатите се вписват в протоколитеу е допустимо и измежду тях да има още гласоподаватели, чийто избор е изгубен.

Например в във Варна има разминаване в броя на хората, които са се подписали, че са дали своят вот и броя на бюлетините, открити в урната (това е една от заложените от ЦИК контроли - в идеалния случай двете цифри би трябвало да съвпадат). Но в тази секция има шест подписа допълнително в протокола и 7 дефектни бюлетини, които са открити от секционната комисия. Във всеки случай разликата сред подписите на гласоподавателите и броя на откритите бюлетини е шест - т.е. най-малко шестима души не са получили право да гласоподават повторно. Ако това беше реалност - броят на подписите и броят на бюлетините в кутията щеше да съответствува.





РИК Варна няма нито едно оповестено решение за дефектирала машина. На процедура, обаче, има най-малко 11 машини, които са спрели работа и за това са направени протоколи.

РИК Благоевград – три машини стопират да работят в деня на изборите – в СИК № 010300105, СИК № 011300023, СИК № 014000002. И трите учудващо в един и същи час – 11.09. Поне по този начин написа в протоколите.

При прекъсване на машина СИК са задължени неотложно да уведомят РИК, които след взимане на решение следва неотложно да го разгласяват. Това обаче всеобщо не се случи на тези избори. Проверката ни откри, че самите секционни комисии прекомерно постоянно въобще не уведомяват за проблемите с машините или го вършат с.



В РИК Пловдив-област се постанова на доста секции да броят наново чувалите с бюлетините - заради установено значително противоречие при предаване на резултатите. Това са секционни комисии - в, в община, в с.Мулдава, в гр. и гр..



Начинът, по който всеобщо се попълнят протоколите, оставя въпросителна дали в действителност няма още гласоподаватели, чиито глас не е регистриран. Именно това е един от най-честите сигнали в РИК-овете. Указанията на Централната изборна комисия бяха при проблематична машинна бюлетина да се гласоподава още веднъж.

" Има такива инструкции от първия миг, в който пристигна подобен сигнал, още преди обяд, сме дали тези инструкции ", съобщи на 2 април Росица Матева, представител на ЦИК.

От РИК-ове, обаче, споделят, че това се е случило едвам следобяд - (РИК Варна) , даже (РИК Бургас) .

В изборния ден в страната бяха конфигурирани над 9000 машини за гласоподаване. Най-много спрели машини в изборния ден има в Хасково, Русе и Варна - по 11 броя.



Нито една развалена машина няма единствено в пет области - Кърджали, Стара Загора, Ловеч, Монтана и Разград.



Какво открихме още при прегледа на решенията на РИК?

Освен неотчетени гласове, попаднахме на противоречащи си едно на друго решения на разнообразни РИК-ове

В да заличат шестима упълномощени представители на политическа партия, защото са настоящи кметове. РИК-Пазарджик смята, че кметовете са от кръга на лицата, директно ангажирани с изборния развой и като такива, не могат да вземат участие и в друго качество при подготовката и провеждането на изборите, в съответния случай, като акредитиран представител.

Точно противоположното мислят от като акредитиран представител на същата политическа партия различен настоящ кмет.

Заключение:

На изборите на 2 април 2023 година има гласоподаватели, чийто глас не е регистриран, макар че са дали своят вот.

Причина за това е неналичието на единни дейности от страна на секционните изборни комисии при отчитането на машинния избор на гласоподавателите в секциите с дефектирали устройства за гласоподаване. В някои случаи гласоподавателите са лишени от правото си на глас като не им е разрешено да гласоподават повторно.

Някои от РИК-овете настояват, че са получили на прекомерно късен стадий инструкции от ЦИК. Проверката ни не съумя да откри дали това е по този начин.

Проверката ни обхвана всички секции с дефектирали машини и всички секции, за които има подаден формален сигнал за проблематична машина, даже и краткотрайно. Установихме най-малко 76 гласа, които не са регистрирани.

*Във видеоматериала са употребявани и илюстративни фрагменти от секции за гласоподаване на изборите на 2-ри април 2023, които не са част от обекта на нашата инспекция.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР