Двете най-големи парламентарно представени сили да излъчат кандидат за премиер,

...
Двете най-големи парламентарно представени сили да излъчат кандидат за премиер,
Коментари Харесай

Стефан Софиянски: Трябва ни авторитетен кандидат за премиер и компромис между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Двете най-големи парламентарно показани сили да излъчат претендент за министър председател, който да е сериозен и добре прочут и да му разрешат да избере независимо своя екип. Такъв метод за излаз от политическата рецесия предложи в " Денят стартира " Стефан Софиянски, длъжностен министър председател на България през 1997-а година.

" Когато си зает в публичния живот и се мъчиш да свършиш нещо за страната си, имаш една единствена цел - българинът през днешния ден да живее по-добре от през вчерашния ден, а на следващия ден по-добре от през днешния ден. Друга цел каква да имаш - всеки ден би трябвало по този начин да работиш, че да подобряваш всекидневието на хората. Сега, обаче, надвиват политическите сметки. Имам едно чувство, че на това, което правят политиците, се гледа като на политика, а не като на работа ", разяснява той.

Софиянски подсети, че основни лица от обединението ПП-ДБ към този момент са работили в кабинет с ГЕРБ, тъй че не вижда за какво това да не може да се случи и в този момент.

" Христо Иванов беше 6 месеца вицепремиер на Бойко Борисов. Тогава бориха ли се против корупцията или не? Трябва да седнат и да се схванат. В " Демократична България ", генералът (Атанас Атанасов), в границите на Реформаторския блок, изкараха съвсем цялостен мандат с Борисов в кабинет. Какво се вършат в този момент? Тук има нещо нелогично - както тогава си намерил 4 години да си в един кабинет с него и да го приемеш, ами и в този момент ще направиш компромис. Годините на ръководство на Бойко Борисов са най-слабите години на България в последните десетилетия, обаче откакто хората гласоподават за него и е спечелил изборите, без значение дали са съдействали или не хартиените бюлетини, ти би трябвало да намериш виновната формула. Трябва да се откри сериозен претендент за министър-председател, чието име е познато - примерно от университетските среди - един подобен човек да се откри и да не му се бабува, а да се помоли той да направи стегнат Министерски съвет. И когато се одобри този кабинет, той би трябвало да е отборен ", сподели още Софиянски.

Той не изключи разновидността и за държавно управление на малцинството, препоръчано от някоя от по-малките политически сили. Според него, в случай че един кабинет на малцинството работи добре, по-големите политически сили няма да посмеят да го смъкват от власт.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР